Cobbler z owocami jagodowymi.


Co moze byc pyszniejszego podczas wciaz chlodnych, pierwszych wiosennych dni niz pachnace jablkowe crumble lub cieply cobbler z owocami jagodowymi? :) Cobbler, pyszny deser rodem z USA, swoim wygladem i nazwa przypomina kostke brukowa. Chrupiace "poduszeczki" z cytrynowego ciasta a pod nimi slodko-kwasne cieple owoce....czysta poezja :) Do tego deseru mozecie wykorzystac swoje ulubione owoce, swieze lub mrozone. Ja przygotowalam cobbler z mieszanymi mrozonymi owocami jagodowymi: porzeczki, jezyny, jagody i maliny, ktore wczesniej rozmrozilam i zamarynowalam krotko w likierze cassis (likierze z czarnych porzeczek). Deser robilam z polowy porcji. Ciasto robilam z maki pszennej wymieszanej z orkiszowa, dlatego tez do przygotowania ciasta musialam uzyc wiecej mleka, poniewaz ciasto bylo zbyt suche i nie dalo sie zagniesc (jesli bedziecie mieli trudnosci z zagnieceniem ciasta, mleka bedzie zbyt malo, radze zwiekszyc jego ilosc i dolewac powoli az ciasto bedzie mialo odpowiednia, lekko lepka i zwarta konsystencje - taka, aby mozna bylo z niego uformowac cienki walek). Cobbler podalam polany schlodzona smietana kremowka ale mysle, ze mozna tez podac do niego waniliowe lody lub sos waniliowy. Goraco polecam :)


Cobbler z owocami jagodowymi

Skladniki na 4-6 porcji:
900 g mieszanych owocow (maliny, jagody, jezyny, czarne porzeczki, wisnie itp.)
3 lyzki likieru cassis (z czarnych porzeczek)
3 lyzki cukru
schlodzona smietana kremowka do podania

Cytrynowe "poduszeczki:
50 g zimnego masla, w kawalkach
225 g maki pszennej (u mnie maka pszenna zmieszana z orkiszowa)
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
75 g drobnego cukru
skorka strata z 2 niewoskowanych cytryn
sok wycisniety z 1 cytryny
50 ml mleka

Piekarnik nagrzac do 200°C. Owoce przelozyc do miski (mrozone rozmrozic), wsypac cukier i wlac cassis, wymieszac. Wylozyc do zaroodpornej formy (ja zostawilam owoce na 1 godz. aby sie "przegryzly").

Make wsypac do miski, dodac schlodzone maslo, proszek do pieczenia i szczypte soli, wyrobic palcami na kruszonke. Wsypac 50 g cukru i skorke starta z 2 cytryn. Wlac mleko, wymieszac. Nastepnie wylozyc ciasto na deske, krotko zagniesc (ciasto powinno byc dosyc miekkie i lekko klejace). Uformowac z ciasta cienki, dlugi walek i odcinac, za pomoca noza lub nozyczek, male kawalki (wielkosci orzecha laskowego). Ulozyc je rownomiernie na owocach.

Sok z cytryny wymieszac z pozostalym cukrem (25 g) i ta mieszanka dokladnie posmarowac kawalki ciasta. Wstawic forme do nagrzanego piekarnika i zapiekac przez 15 min. az ciasto bedzie zlotobrazowe a owoce beda "bulgotac".

Podawac z dodatkiem zimnej smietany kremowki, lodow waniliowych lub sosem waniliowym.


inspiracja: "Zimtduft und warmer Apfelkuchen" (z moimi zmianami)

Komentarze

pieczarka mySia pisze…
Bardzo lubię takie desery :) aż ślinka cieknie!

Miłego dnia ;*
Bea pisze…
Masz racje - to najlepszy deser na takie dni :) U mnie wczoraj bylo crumble w ramach morelowego 'czyszczenia' zamrazalnika ;)
A oprocz samego cobblera urzekla mnie Twoja cudna patelnia! Uwielbiam takie 'przydasie' :))

Pozdrawiam serdecznie i milego dnia zycze!
Kamila pisze…
Uwielbiam ten deser, a u Ciebie wygląda bajecznie! Pora zabrać się za porządek w zamrażalniku! Pozdrawiam
Nika pisze…
wygląda tak smakowici, że nie potafie oczu oderwac od monitora, a wiadomo ludzie jedza oczami
ANNA pisze…
Wspaniale wygląda, uwielbiam takie desery!
Gosia pisze…
ajaj,ale przepysznie wyglada :) no i sliczne foty :)

Usciski sle :)
ita ekspresowo pisze…
Piękne zdjęcie a deser bajeczny ^^
Majko! Ten cobbler to zdecydowanie najpiękniejszy widok dzisiejszego poranka!
Pozdrowienia:)
Unknown pisze…
pyszności dzisiaj u Ciebie:)
Droczilka pisze…
Owoce pod takimi cytrynowymi poduszeczkami to poezja.. Mniam!
Monika pisze…
Marzę o takim deserze! Piękna patelenka! :)
Maggie pisze…
Crumble to moj ulubiony deser na chlody. Cobblera jeszcze nie robilam, ale chyba wkrotce sprobuje, bo zapowiada sie smakowicie!
Majana pisze…
Pięknie i pysznie wygląda. Jeszcze nie jadłam takiego deseru.
Pozdrawiam Majeczko:*
Wiewióra pisze…
o kurka wodna! ale narobiłaś mi smaku :) to fakt, połączanie powala!!!
Hania-Kasia pisze…
Cudownie się prezentuje.
robiłam i cudownie smakuje! Zjedzone w przeciągu 10 minut :)
Bee pisze…
Deser fantastyczny, ale jaką piękną nazwę ma twoja insiracja!
majka pisze…
Takie desery sa najlepsze na swiecie :) I mnie slinka juz cieknie na sama mysl o kolejnych :)

Usciski.
majka pisze…
Morelowe crumble...jeszcze nie robilam :) A patelnie kupilam jakis czas temu w Tchibo. Jest zeliwna i mam jeszcze do niej drewniana podstawke.

Milego dnia Beatko :)
majka pisze…
Dziekuje. Ja tez pomalu czyszcze zamrazalnik. Mam tam chyba z tone czerwonych porzeczek, ktore musze wreszcie do czegos wykorzystac :)

Pozdrowienia.
majka pisze…
Dziekuje slicznie za mile slowa :)

Pozdrawiam cieplo.
majka pisze…
Dziekuje. Mysle, ze taki owocowe desery z kruszonka w roznej postaci nie dosc, ze fajnie sie prezentuja to jeszcze sa pyszne :)

Pozdrawiam.
majka pisze…
Dziekuje Gosiu. Zapraszam na kawe :)

Usciski.
majka pisze…
Dziekuje :) Ciesze sie, ze podoba sie komus to, co robie :)

Pozdrowienia.
majka pisze…
Och Aniu...az sie zarumienilam :) Dziekuje Ci slicznie :)

Sciskam Cie mocno :)
majka pisze…
Pysznosci, pysznosci :)

Pozdrowienia.
majka pisze…
Nawet dwa razy mniam :))

Pozdrowienia.
majka pisze…
Nie ma co marzyc tylko do kuchni marsz! :) Na deser mozesz wpasc, zapraszam :) Ja chetnie poczestowalabym sie Twoja bruschetta :)
A patelenke nabylam jakis czas temu w Tchibo.

Pozdrowienia.
majka pisze…
I ja lubie crumble. A cobbler robilam po raz pierwszy. W sumie smakuje podobnie tylko ciasta troche wiecej :)

Pozdowienia.
majka pisze…
Dziekuje Majanko. Koniecznie sprobuj. Mysle, ze wspaniale bedzie smakowac rowiez latem :)

Pozdrowienia.
majka pisze…
Ha ha :) Ta kurka mnie rozbawila :) A owoce pod takim cytrynowym ciastem smakuja naprawde wspaniale.

Pozdrowienia cieple.
majka pisze…
Robilas cobbler z tego przepisu?? U mnie tez zjedzone w zastraszajacym tempie. Gdybym nie musiala sie dzielic z moim M. zjadlabym wszystko sama :)

Pozdrowienia.
majka pisze…
Dziekuje Bee. No wlasnie: "zapach cynamonu i cieple ciasta z jablkami..." :) Mozna sie rozmarzyc, prawda? :))

Usciski.
niesamowity przepis :) likier musi nadawać charakteru ... :)
Amber pisze…
Uwielbiam!
Z jagodowymi to marzycielsko letnia wersja.
Kompozycja idealna Agnieszko.
skoraq cooks pisze…
Ja zdecydowanie wybieram opcje z lodami waniliowymi. Pyyyyszności. Jak dobrze, że mam jeszcze sporo zamrożonych owoców:-)
Tapas de Colores pisze…
wygląda przepysznie, deser idealny dla mnie:)
ugotujmyto.pl pisze…
Uwielbiam....najbardziej z lodami waniliowymi:)! Wygląda bosko:)!
cook and look pisze…
Ale to wygląda! Połączenie, jak dla mnie rewelacja! :)