Spaghetti z boczkiem, szalwia i jajkiem na miekko.
Jesli nie macie pomyslu na obiad, to proponuje Wam proste i szybkie w przygotowaniu spaghetti. Z dodatkiem podsmazonego wedzonego boczku, chrupiacej szalwii i slodkiego czosnku. Calosc oproszona parmezanem. Swietnym dodatkiem jest tu jajko ugotowane na miekko, z ktorego po przekrojeniu wylewa sie polplynne zoltko i wspaniale oblepia makaron. Tak malo skladnikow, a tak pysznie :) Polecam.
Spaghetti z boczkiem, szalwia i jajkiem na miekko
Skladniki na 4 porcje:
400 g spaghetti
1 lyzka oliwy
4 zabki czosnku, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
125 g wedzonego boczku, drobno pokrojonego
30 g listkow szalwii
4 jajka
czarny pieprz
tarty parmezan do posypania makaronu
Spaghetti gotowac w osolonej wodzie przez 8-10 min.
Na duzej patelni rozgrzac oliwe, smazyc boczek, szalwie i czosnek przez 4-6 min., az boczek sie zrumieni. W miedzyczasie ugotowac jajka na miekko: do rondelka wlac zimna wode, wlozyc jajka i zagotowac. Gotowac na malym ogniu przez 6 min.
Spaghetti odlac, wrzucic na patelnie z boczkiem i szalwia, dobrze wymieszac. Gotowy makaron wylozyc na talerze, oproszyc pieprzem i parmezanem. Przed podaniem na kazda porcje wylozyc jedno ugotowane na miekko, przepolowione jajko.
*inspiracja: Donna Hay "Simple dinners"
Komentarze
Buziaki ;*
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
piękne danie!
Zjadłabym z rozkoszą.