Cobbler z owocami jagodowymi.
Co moze byc pyszniejszego podczas wciaz chlodnych, pierwszych wiosennych dni niz pachnace jablkowe crumble lub cieply cobbler z owocami jagodowymi? :) Cobbler, pyszny deser rodem z USA, swoim wygladem i nazwa przypomina kostke brukowa. Chrupiace "poduszeczki" z cytrynowego ciasta a pod nimi slodko-kwasne cieple owoce....czysta poezja :) Do tego deseru mozecie wykorzystac swoje ulubione owoce, swieze lub mrozone. Ja przygotowalam cobbler z mieszanymi mrozonymi owocami jagodowymi: porzeczki, jezyny, jagody i maliny, ktore wczesniej rozmrozilam i zamarynowalam krotko w likierze cassis (likierze z czarnych porzeczek). Deser robilam z polowy porcji. Ciasto robilam z maki pszennej wymieszanej z orkiszowa, dlatego tez do przygotowania ciasta musialam uzyc wiecej mleka, poniewaz ciasto bylo zbyt suche i nie dalo sie zagniesc (jesli bedziecie mieli trudnosci z zagnieceniem ciasta, mleka bedzie zbyt malo, radze zwiekszyc jego ilosc i dolewac powoli az ciasto bedzie mialo odpowiednia, lekko lepka i zwarta konsystencje - taka, aby mozna bylo z niego uformowac cienki walek). Cobbler podalam polany schlodzona smietana kremowka ale mysle, ze mozna tez podac do niego waniliowe lody lub sos waniliowy. Goraco polecam :)
Cobbler z owocami jagodowymi
Skladniki na 4-6 porcji:
900 g mieszanych owocow (maliny, jagody, jezyny, czarne porzeczki, wisnie itp.)
3 lyzki likieru cassis (z czarnych porzeczek)
3 lyzki cukru
schlodzona smietana kremowka do podania
Cytrynowe "poduszeczki:
50 g zimnego masla, w kawalkach
225 g maki pszennej (u mnie maka pszenna zmieszana z orkiszowa)
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
75 g drobnego cukru
skorka strata z 2 niewoskowanych cytryn
sok wycisniety z 1 cytryny
50 ml mleka
Piekarnik nagrzac do 200°C. Owoce przelozyc do miski (mrozone rozmrozic), wsypac cukier i wlac cassis, wymieszac. Wylozyc do zaroodpornej formy (ja zostawilam owoce na 1 godz. aby sie "przegryzly").
Make wsypac do miski, dodac schlodzone maslo, proszek do pieczenia i szczypte soli, wyrobic palcami na kruszonke. Wsypac 50 g cukru i skorke starta z 2 cytryn. Wlac mleko, wymieszac. Nastepnie wylozyc ciasto na deske, krotko zagniesc (ciasto powinno byc dosyc miekkie i lekko klejace). Uformowac z ciasta cienki, dlugi walek i odcinac, za pomoca noza lub nozyczek, male kawalki (wielkosci orzecha laskowego). Ulozyc je rownomiernie na owocach.
Sok z cytryny wymieszac z pozostalym cukrem (25 g) i ta mieszanka dokladnie posmarowac kawalki ciasta. Wstawic forme do nagrzanego piekarnika i zapiekac przez 15 min. az ciasto bedzie zlotobrazowe a owoce beda "bulgotac".
Podawac z dodatkiem zimnej smietany kremowki, lodow waniliowych lub sosem waniliowym.
inspiracja: "Zimtduft und warmer Apfelkuchen" (z moimi zmianami)
Komentarze
Miłego dnia ;*
A oprocz samego cobblera urzekla mnie Twoja cudna patelnia! Uwielbiam takie 'przydasie' :))
Pozdrawiam serdecznie i milego dnia zycze!
Usciski sle :)
Pozdrowienia:)
Pozdrawiam Majeczko:*
Usciski.
Milego dnia Beatko :)
Pozdrowienia.
Pozdrawiam cieplo.
Pozdrawiam.
Usciski.
Pozdrowienia.
Sciskam Cie mocno :)
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
A patelenke nabylam jakis czas temu w Tchibo.
Pozdrowienia.
Pozdowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia cieple.
Pozdrowienia.
Usciski.
Z jagodowymi to marzycielsko letnia wersja.
Kompozycja idealna Agnieszko.