Babka z orzechami laskowymi i polewa toffi.
Nie ma Swiat Wielkanocnych bez babki :) Dlatego tez wzielam sie za testowanie kolejnych przepisow na te pyszne slodkosci. W zeszlym roku proponowalam Wam wilgotna babke z ajerkoniakiem i kawalkami czekolady (klik) oraz marmurkowa babke marcepanowa z likierem amaretto (klik). Dzis zapraszam was na delikatna i krucha piaskowa babke z dwiema warstwami masy z orzechow laskowych. Polana slodka, karmelowa polewa zrobiona z rozpuszczonych cukierkow toffi i smietany. Nie mialam tak duzej formy jak podano w przepisie, dlatego upieklam jedna duza i dodatkowo dwie mniejsze babeczki (pieklam je 20 min.). Zmniejszylam tez ilosc cukru (w oryginalnym przepisie podane bylo 400 g), poniewaz z polewa babka jest i tak wystarczajaco slodka. Goraco polecam :)
Babka z orzechami laskowymi i polewa toffi
Skladniki na ok. 20 kawalkow:
6 srednich jajek
300 g cukru
szczypta soli
300 g mielonych orzechow laskowych
200 g miekkiego masla lub margaryny
1 op. cukru waniliowego (dalam 1 lyzke cukru z prawdziwa wanilia)
400 g maki pszennej
1 op. proszku do pieczenia (17 g)
8 lyzek mleka
Polewa:
200 g miekkich, smietankowych cukierkow toffi (dalam karmelowe)
8 lyzek smietany kremowki
3 jajka rozbic, oddzielic zoltka od bialek. Bialka ubic za pomoca miksera na sztywna piane z dodatkiem szczypty soli, nastepnie wsypac 100 g cukru i ubijac dalej, az cukier sie rozpusci. Dodac mielone orzechy, dobrze wymieszac.
W drugiej misce utrzec maslo, 200 g cukru i cukier waniliowym na kremowa mase. Dodac 3 jajka i 3 zoltka, utrzec. Na koniec wsypac make wymieszana z proszkiem do pieczenia i wlac mleko. Wszystko razem dokladnie zmiksowac.
Piekarnik nagrzac do temp. 175°C. Forme do babki (o poj. 2,25 ml) wysmarowac dokladnie maslem, wysypac maka. Do formy wylozyc 1/3 ciasta, wyrownac powierzchnie. Na to wylozyc polowe orzechowej masy, znow 1/3 ciasta, ponownie warstwe orzechow. Na wierzch wylozyc pozostala czesc ciasta, wyrownac powierzchnie.
Wstawic forme do piekarnika i piec babke przez 60-70 min. (ja pieklam tylko 60 min; polecam sprawdzic za pomoca drewnianego patyczka czy babka sie juz upiekla). Upieczona babke wyjac z piekarnika, zostawic na 10 min. w formie a nastepnie wyjac i wystudzic calkowicie na kuchennej kratce.
Kazdy cukierek toffi przekroic na pol. Do malego rondelka wlac smietane, podgrzac. Wrzucic cukierki i mieszajac rozpuscic. Przestudzona polewa polac babke. Ostawic aby polewa zastygla.
*inspiracja: "Tina. Backen" 2 (2009)
Komentarze
Buziaki :*
Świetna,warstwowa babka. Dodatek orzechów rewelacyjny, bardzo mi się podiba. Zresztą do babek w kominie mam wielką słabość :-)
Serdecznie pozdrawiam,
E.
Czy wilgotna dzięki tej polewie? My bardzo lubimy wilgotne:)
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.
Usciski.
Usciski.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrawiamy,
Mr. & Mrs. S.