Zielone szparagi z dressingiem i burrata.
Dzis mam dla Was prosty i pyszny przepis na zielone szparagi - smazone szparagi z dressingiem i serem burrata. Ser burrata dobrze jest wyjac wczesniej z lodowki aby sie ogrzal, wtedy latwiej wyplynie z niego smietanowe wnetrze :) Oczywiscie, jesli nie macie burraty mozecie uzyc mozzarelli. Polecam rowniez szparagi z serem feta i balsamico (klik), grillowane szparagi z pomidorowa salsa (klik) oraz zupe z zielonych szparagow i cukinii (klik)
Zielone szparagi z dressingiem i burrata
Skladniki na 4 porcje (jako przystawka):
500 g zielonych szparagow
7 lyzek oliwy
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
chili w platkach
1 peczek natki pietruszki
1 cytryna (bio)
4 kulki sera burrata (lub mozzarelli) po 100 g kazda
Szparagi umyc, osuszyc, odciac zdrewniale koncowki a nastepnie przekroic wzdluz na pol.
Na duzej patelni rozgrzac 2 lyzki oliwy, wlozyc szparagi, smazyc, od czasu do czasu mieszajac, mieszajac przez 4 min. Nastepnie wlac 4 lyzki wody, przykryc patelnie pokrywka i dusic kolejne 3-4 min. Przyprawic do smaku sola morska i swiezo mielonym pieprzem.
Natke pietruszki oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek, posiekac. Cytryne wyszorowac pod ciepla woda (ew. sparzyc), zetrzec z niej skorke, przekroic na pol.
Z polowki cytryny wycisnac sok i wlac do miseczki. Dodac 5 lyzek oliwy, wsypac posiekana natke, doprawic do smaku sola morska, swiezo mielonym pieprzem i chili w platkach, wymieszac.
Podsmazone szparagi przelozyc na 4 talerze, z boku ulozyc kulke burraty. Polac szparagi i burrate przygotowanym dressingiem i podawac.
Komentarze