Lemoniada malinowa z mieta.
Przepyszna, chlodzaca lemoniada malinowa. Idealna na upalne dni :) Mozna ja przygotowac ze swiezych malin lub wykorzystac maliny mrozone i swieze (z mrozonych gotujemy syrop, swieze dodajemy do gotowej lemoniady). Moja lemoniada miala intensywny rozowy kolor poniewaz przelalam syrop tylko do trzech szklanek; jesli podzielicie syrop na wieksza ilosc szklanek wtedy lemoniada moze miec jasniejszy kolor). Goraco polecam :)
Lemoniada malinowa z mieta
Skladniki na 4 szklanki:
250 g swiezych malin (lub 100 g mrozonych + 150 g swiezych)*
3-4 lyzki cukru
1 niewoskowana cytryna (bio)
2 galazki swiezej miete
1,5 l schlodzonej, gazowanej wody mineralnej
Swieze maliny oplukac, osaczyc z nadmiaru wody. Miete oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek. Cytryne wyszorowac pod biezaca woda, pokroic w cienkie plasterki.
100 g malin (swiezych lub mrozonych) przelozyc do rondelka, dodac cukier i 1-2 lyzki wody. Zagotowac i gotowac przez 2 min. na malym ogniu. Gotowy syrop przetrzec przez sitko i odstawic do wystygniecia.
Przelac syrop do 4 szklanek (ja przelalam tylko do trzech wiec moja lemoniada miala ciemniejszy kolor). Do kazdej szklanki wlozyc kilka listkow miety, swieze maliny (150g) i plasterki cytryny. Zalac schlodzona, gazowana woda mineralna i od razu podawac.
*ja ugotowalam syrop ze 100 g mrozonych malin a swieze maliny (150g) dodalam pozniej do lemoniady
Komentarze