Muffinki kokosowo-migdalowe z czerwonymi porzeczkami.



Pyszne, miekkie i puszyste migdalowe babeczki z chrupiaca kokosowa skorupka. Z dodatkiem kwasnych czerwonych porzeczek. Jedne z lepszych, jakie do tej pory jadlam. Goraco polecam :)



Muffinki kokosowo-migdalowe z czerwonymi porzeczkami

Skladniki na 12 babeczek:
150 g czerwonych porzeczek
1-2 lyzki wiorkow kokosowych
125 g miekkiego masla
80 g cukru
1 lyzka cukru z prawdziwa wanilia
1 szczypta soli
1 lyzka likieru kokosowego lub migdalowego likieru Amaretto
2 jajka (M)
160 g maki pszennej
60 g mielonych migdalow
1 lyzka proszku do pieczenia
1-2 lyzki mleka
cukier puder do oproszenia babeczek

Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Forme do muffinek wylozyc papierowymi papilotkami.

Porzeczki oplukac, oszuszyc papierowym recznikiem, oderwac od galazek (najlepiej za pomoca widelca). Przelozyc do miseczki, dodac wiorki kokosowe, delikatnie wymieszac.

Do misy miksera przelozyc miekkie maslo, dodac cukier, cukier waniliowy i szczypte soli, miksowac przez 2-3 min., az masa bedzie puszysta i kremowa. Dodac likier i jajka, zmiksowac. Make wymieszac z mielonymi migdalami i proszkiem do pieczenia, dodac do masy, wlac mleko, ponownie zmiksowac.

Przelozyc ciasto do przygotowanych papilotek, na wierzch kazdej babeczki wylozyc czerwone porzeczki wymieszane z wiorkami kokosowymi, lekko wciskajac je w ciasto (mozna tez dodac porzeczki z wiorkami bezposrednio do masy, delikatnie wymieszac i dopiero przelozyc do papilotek).

Wstawic forme do nagrzanego piekarnika i piec przez 20-25 min. Upieczone babeczki wyjac z piekarnika, zostawic do wystygniecia w formie na kuchennej kratce. Przed podaniem oproszyc cukrem pudrem.






Komentarze

Zuza pisze…
pachną latem :)