Gazpacho - hiszpanski chlodnik pomidorowy.



Tropikalne upaly dotarly rowniez do nas ufff... :) Co prawda dzis troche sie schlodzilo ale weekend znow ma byc sloneczny i goracy. Na taka pogode najlepszy jest oczywiscie chlodnik :) Dlugo zwlekalam z przygotowaniem gazpacho (no bo jak to, zupa pomidorowa na zimno?;) ale wreszcie sie skusilam i musze przyznac, ze ten chlodnik podbil nasze serca i kubki smakowe :) Jest naprawde pyszny i oczywiscie nie trzeba stac godzinami w kuchni podczas jego przygotowania :) Goraco polecam.





Gazpacho - hiszpanski chlodnik pomidorowy

Skladniki na 4 porcje:
3 kromki chleba tostowego
1 kg dojrzalych pomidorow*
1 czerwona papryka
2 zabki czosnku
4 lyzki oliwy
3 lyzki czerwonego octu winnego
sol
pieprz
1 mala zielona papryka
1/2 ogorka (150g)
szczypta cukru
sok z cytryny
1/2 peczka bazylii

Z chleba odciac skorke (mozna ja pokroic i zrobic z niej grzanki do zupy). Przelozyc chleb do miski, zalac zimna woda i zostawic aby namiekl.

Pomidory naciac na krzyz, wlozyc na chwile do goracej wody, wyjac i zdjac skorke. Papryke umyc, osuszyc, usunac gniazdo nasienne i pokroic ja w mala kostke. Czosnek obrac, rowniez drobno pokroic.

Obrane pomidory przelozyc do garnka, dodac papryke, czosnek (150 g pomidorow i 1 lyzke pokrojonej papryki odlozyc). Namoczony chleb dobrze odcisnac, dodac do warzyw. Wszystko razem zmiksowac. Wlac 2 lyzki oliwy i ocet winny, wymieszac. Doprawic do smaku sola i pieprzem (jesli masa bedzie za gesta mozna dodac troche wody z moczenia chleba).

Wstawic zupe do lodowki na co najmniej 4 godz. aby sie schlodzila (lub na cala noc).

Zielona papryke umyc, osuszyc, usunac pestki, pokroic w drobna kostke. Ogorek obrac, usunac pestki, rowniez pokroic w kostke. Z odlozonego pomidora usunac pestki, pokroic go w kostke. Pokrojona zielona papryke i ogorek wymieszac z odlozona czerwona papryka i pomidorami.

Bazylie oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek, posiekac. Wyjac gazpacho z lodowki, ponownie doprawic do smaku sola, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem.

Przelac zupe na talerze, posypac pokrojonymi warzywami. Kazda porcje polac pozostala oliwa, udekorowac bazylia.





* lub puszka pomidorow bez skorki (400ml) + passata pomidorowa (500 ml)


Komentarze

Zuza pisze…
wygląda na gęsty :) tradycyjne gazpatcho jest jak sok przecierowy :) osobiście uwielbiam, pełne warzyw i świetne na upały <3
ps. z lewej kolumny jakieś zdjęcie zasłania pół bloga :) ostatnio miałam problem, bo przysłaniało opcję komentowania :(