Ciastka francuskie z marcepanem i truskawkami.
W tym roku mamy truskawkowy urodzaj :) Prawie codziennie zbieram miske lub dwie truskawek i zjadamy je na rozne sposoby: na "surowo", jako dodatek do müsli, w koktajlach lub slodkich wypiekach. Czesc truskawek zamrozilam aby w chlodne dni moc korzystac z darow lata :) Ciastka, na ktore przepis chce Wam dzis pokazac, sa naprawde pyszne (marcepanowy krem swietnie komponuje sie z truskawkami) i wygladaja naprawde uroczo. Poza tym robi sie je dosyc szybko (uzywamy gotowego ciasta francuskiego), nie liczac zabawy z wycinaniem kwiatkow :) Najlepsze oczywiscie pierwszego dnia po przygotowaniu. Goraco polecam :)
Ciastka francuskie z marcepanem i truskawkami
Skladniki na 12 sztuk:
2 opakowania swiezego ciasta francuskiego (w rolce, kazde po 275 g)
100 g masy marcepanowej
75 g creme fraiche
300 g truskawek
1 jajko (M)
150 g konfitury truskawkowej
ew. cukier puder (do oproszenia ciastek)
Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Dwie duze blachy z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia.
Ciasto francuskie wyjac z lodowki na 10 min. przed przygotowaniem aby sie ocieplilo. Truskawki umyc, osuszyc, oderwac szypulki, pokroic w plasterki.
Marcepan zetrzec na tarce o duzych oczkach, przelozyc do miski, dodac creme fraiche i zmiksowac na gladka mase.
Ciasto francuskie odwinac z papieru i za pomoca foremki (o srednicy ok. 11 cm) wyciac 12 serc. Ukladac serca na przygotowanych blachach.
Z pozostalego ciasta wyciac za pomoca malej foremki (ok. 3 cm srednicy) kwiatki. Na brzegu kazdego serca przykleic po dwa kwiatki, pozostale kwiatki rozlozyc na blasze.
Mase marcepanowa rozsmarowac na sercach z ciasta francuskiego (pozostawiajac 1 cm odstep od brzegu). Na masie marcepanowej ulozyc pokrojone truskawki.
Jajko rozmacic, za pomoca pedzelka posmarowac brzegi ciastek i wszystkie kwiatki. Piec kolejno ciastka (najpierw jedna blacha, pozniej druga) w nagrzanym piekarniku przez ok. 12 min.
Konfiture przelozyc do malego rondelka, podgrzac. Upieczone ciastka wyjac z piekarnika, posmarowac je podgrzana konfitura, zostawic na blachach do wystygniecia.
Przed podaniem udekorowac ciastka upieczonymi kwiatkami i ew. oproszyc cukrem pudrem.
Komentarze