Czekoladowe babeczki a la brownie.




Czekoladowe babeczki przypominajace w smaku brownie. Z wierzchu chrupiace, w srodku miekkie i lekko ciagnace. Z dodatkiem chrupiacych orzechow wloskich i migdalow. Idealne na wielkanocny stol lub do koszyczka. Goraco polecam :)





Czekoladowe babeczki a la brownie

Skladniki na 6 babeczek:
175 g kuwertury z gorzkiej czekolady
100 g posiekanych orzechow wloskich
100 g posiekanych migdalow
200 g cukru
100 g miekkiego masla
szczypta soli
3 jajka (M)
150 g maki pszennej
2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
ew. 150 g kuwertury z gorzkiej czekolady (do polania babeczek) lub cukier puder do posypania

Piekarnik rozgrzac do temp. 175°C. Forme na 6 babeczek o pojemnosci 200 ml kazda, wysmarowac maslem i wysypac maka.

Kuwerture posiekac, stopic w kapieli wodnej, wystudzic. Miekkie maslo przelozyc do misy miksera, dodac szczypte soli i cukier, zmiksowac na gladka mase. Ciagle ucierajac, dodawac po jednym jajku.

Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, dodac do masy, zmiksowac. Wlac stopiona czekolade, ponownie zmiksowac. Na koniec wsypac posiekane orzechy wloskie i migdaly, wymieszac.

Przelozyc mase do przygotowanej formy, wyrownac powierzchnie. Wstawic forme do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 min. Upieczone babeczki wyjac z piekarnika, zostawic na 10 min. w formie a nastepnie wyjac z formy i wystudzic na kuchennej kratce.

Ewentualnie pozostala kuwerture stopic w kapieli wodnej, polac nia wystudzone babeczki. Mozna tez oproszyc babeczki cukrem pudrem.









Komentarze