Bialy barszcz z kielbasa.


Witam Was serdecznie po dosc dlugiej przerwie :) Wielkimi krokami zbliza sie Wielkanoc... dlatego mam dzis dla Was przepis na pyszny bialy barszcz ugotowany na bialej kielbasie i wedzonym boczku. Podany z jajkiem na twardo bedzie pysznym daniem na wielkanocnym stole. Nie udalo mi sie tego przepisu opublikowac w zeszlym roku, wiec w tym roku nadrabiam zaleglosci. Goraco polecam :)


Bialy barszcz z kielbasa

Skladniki na 4-6 porcji:
peczek wloszczyzny
400 g bialej kielbasy
200 g wedzonego boczku
1/2 l zakwasu na bialy barszcz
4 jajka na twardo
1 zabek czosnku
2-3 lyzki smietany (18%)
2 liscie laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
suszony majeranek
sol


Wloszczyzne obrac, pokroic, zalac 2 l wody. Dodac boczek, biala kielbase, ziele angielskie, liscie laurowe, pieprz i sol do smaku. Gotowac na malym ogniu, pod przykryciem, przez 40 min.

Kielbase i boczek wyjac, kielbase pokroic w plasterki, boczek w kostke. Wywar przecedzic. Wlac zakwas i mieszajac zagotowac.

Pokrojone kielbase i boczek wlozyc do barszczu. Wlac smietane, doprawic zupe czosnkiem, sola i suszonym majerankiem.

Rozlac zupe na talerze. Podawac z jajkiem na twardo.


Komentarze

Unknown pisze…
Wyglada ok. i na pewno bedzie tez tak smakowal.ciao
Anonimowy pisze…
A ja tam na talerzu widzę chyba ziemniaczki, a nic nie ma o nich w przepisie:(
Marta pisze…
Ale pyszności! Klasyka a jednak zawsze się człowiek ekscytuje na myśl o świątecznym żurku :) Dzięki za przepis!
Ivon pisze…
Majusiu! Wesołych Świąt chciałam Ci życzyć. Pozdrawiam Cię serdecznie!