Korzenne muffinki dyniowe z kremem.



Postanowilam w tym roku upiec jakies slodkosci na Halloween. My osobiscie nie obchodzimy tego swieta ale wiem, ze sa osoby, szczegolnie dzieci, ktore chetnie sie przebieraja i takie male babeczki moga sprawic im duzo radosci :) Poza tym kazdy pretekst jest dobry aby upiec cos slodkiego ;) Muffinki, ktore upieklam sa z dodatkiem dyni: slodkie, miekkie, wilgotne, mocno korzenne (swieze babeczki niestety kleja sie do papilotek wiec lepiej jest je upiec nawet dzien wczesniej). Mimo, ze nie przepadam za babeczkami z kremem pokusilam sie tym razem o przygotowanie kremu maslanego w dwoch kolorach - dyniowego i czekoladowego (jezeli macie specjalna koncowke do kremu mozecie udekorowac kazda babeczke tworzac dwukolorowy wzor lub zrezygnowac z kremu calkowicie). Poza tym kazda babeczke udekorowalam cukrowa posypka w ksztalcie dyni i nietoperzy :) Goraco polecam.



Korzenne muffinki dyniowe z kremem

Skladniki na 12 muffinek:
2 pomarancze (bio)
1 laska wanilii (lub 1 lyzeczka cukru z prawdziwa wanilia)
400 g dyni hokkaido (waga po obraniu)
50-100 g cukru
2 lyzki plynnego miodu
2 jajka (M)
2 lyzki maslanki
170 g maki pszennej
2 lyzeczki proszku do pieczenia
po 1/2 lyzeczki mielonych gozdzikow i imbiru
2 lyzeczki kakao

Krem dyniowy:
50 g puree z dyni
125 g miekkiego masla
60 g cukru pudru
ew. szczypta mielonego kardamonu i cynamonu

Krem czekoladowy:
125 g miekkiego masla
100 g kuwertury z gorzkiej lub mlecznej czekolady

ew. posypka do ciasteczek

Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Blache do muffinek wylozyc papierowymi papilotkami.

Pomarancze umyc w goracej wodzie, sparzyc, osuszyc i zetrzec z nich skorke. Z pomaranczy wycisnac sok. Laske wanilii przeciac wzdluz na pol.

Dynie pokroic w mala kostke, przelozyc do garnka. Wlac sok z pomaranczy, dodac laske wanilii, zagotowac i gotowac na malym ogniu przez 10-15 min. az dynia bedzie miekka. Wyjac laske wanilii, zmiksowac dynie na puree. 50 g puree z dyni odlozyc na bok.

Do wystudzonego, pozostalego puree z dyni dodac cukier, miod, jajka i maslanke, wymieszac za pomoca trzepaczki na gladka mase.

Do drugiej miski wsypac make, dodac proszek do pieczenia, przyprawy, kakao i skorke starta z pomaranczy, wymieszac. Mokre skladniki dodac do suchych skladnikow, wymieszac dokladnie za pomoca trzepaczki.

Przygotowana mase przelozyc do papilotek. Wstawic forme do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 min. Upieczone muffinki wyjac z piekarnika, zoastawic na 5 min. w formie a nastepnie wyjac z formy i zostawic do wystudzenia na kuchennej kratce.

W miedzyczasie przygotowac kremy. Krem dyniowy: miekkie maslo zmiksowac, dodac puree z dyni, cukier puder i ew. przyprawy, ponownie zmiksowac na gladka mase. Wstawic do lodowki na 20 min.

Krem czekoladowy: czekolade pokroic na drobno, stopic w kapieli wodnej. Miekkie maslo zmiksowac, dodac plynna czekolade, ponownie zmiksowac na gladka mase. Wstawic na 20 min. do lodowki.

Udekorowac muffinki za pomoca szprycy lub rekawu cukierniczego z koncowkami. Posypac posypka do ciasteczek.

Rada: Zamiast maslanki do muffinek mozna tez dodac likier pomaranczowy (np. Grand Marnier). Jesli nie chcemy robic kremu, mozna posypac muffinki przed pieczeniem 2-3 lyzkami posiekanych orzechow laskowych.


Komentarze

margot pisze…
Esencja jesieni , muffinki pierwszy sort i na bogato , mniam