Cytrynowa salatka z kuskusu z karczochami.


Dzis polecam Wam kolejny, pyszny przepis na salatke :) To jeden z tzw. zaleglych przepisow, ktory znalazlam calkiem przypadkowo. Prawde mowiac nie mam ostatnio sily i weny na gotowanie i robienie zdjec. Prawie od tygodnia sa u nas ferie jesienne ale niestety spedzamy je na wizytach u lekarza i leczeniu sie z wirusa, ktory nas niespodziewanie "dopadl". No coz, jakos musimy to przetrwac ;) Tymczasem dziele sie z Wami przepisem na te pyszna salatke. Do jej przygotowania nie potrzeba wielu skladnikow: kuskus, marynowane serca karczochow w oliwie i kilka pomidorkow koktajlowych. No i oczywiscie maly chrupiacy akcent w postaci orzechow piniowych :) Goraco polecam.



Cytrynowa salatka z kuskusu z karczochami
*inspiracja: Gino D'Acampo "Smaczna i zdrowa kuchnia wloska"

Skladniki na 4 porcje:
250 g kuskusu
325 ml wrzacego bulionu warzywnego (lub wody)*
60 ml oliwy
skorka i sok z 1-2 niewoskowanych cytryn (wg. uznania)
3 lyzki kaparow w zalewie octowej
6 lyzek drobno posiekanych listkow miety
50 g orzechow piniowych
6 serc karczochow w oleju
20 pomidorkow koktajlowych

Kuskus wsypac do duzej miski, zalac wrzacym bulionem lub woda. Przykryc miske talerzem, odstawic na 5 min. Nastepnie przemieszac kuskus widelcem aby ziarenka sie rozdzielily.

Kapary osaczac z zalewy. Karczochy osaczyc z oliwy, pokroic na mniejsze kawalki. Pomidorki umyc, osuszyc, przekroic na pol.

Polowe oliwy rozgrzac na patelni, wrzucic skorke z cytryny, kapary, posiekana miete i orzechy piniowe. Smazyc przez 5 min., a nastepnie wystudzic do temperatury pokojowej.

Przelozyc zawartosc patelni do kuskusu. Wlac pozostala oliwe i sok z cytryny. Dodac karczochy i pomidorki koktajlowe. Delikatnie wszystko wymieszac i podawac.



* jesli uzywamy wody, nalezy doprawic salatke do smaku sola i swiezo mielonym pieprzem

Komentarze

Fajne. Lekkie, śródziemnomorskie w klimacie. Właściciwe, to rzeczy z kuskusu zjadam nawet jako samodzielne danie na lunch.