Babka z owocami jagodowymi i ciasteczkami Oreo.


Puszysta i mieciutka babka z dodatkiem chrupiacych czekoladowych ciasteczek, kwaskowatych owocow jagodowych, polana biala czekolada... po prostu bajka ;) Ciezko sie od niej oderwac :) Dzieki obtoczeniu owocow w mace ziemniaczanej nie puszczaja one soku i w ciescie nie ma zakalca. Goraco polecam :)



Babka z owocami jagodowymi i ciasteczkami Oreo
*inspiracja: "Tina. Backen Spezial" 2 (2018)

Skladniki na ok. 20 kawalkow:
250 g miekkiego masla
130 g cukru
1 lyzeczka cukru z prawdziwa wanilia
szczypta soli
4 jajka (M)
2 lyzki mleka
300 g maki pszennej
4 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
200 g mrozonych owocow jagodowych (porzeczek, wisni, malin, truskawek)
1 lyzka maki ziemniaczanej
1 op. (176 g) ciasteczek czekoladowych z kremem (np. Oreo)
200 g kuwertury z bialej czekolady

Piekarnik rozgrzac do temp. 175°C. Forme do babek o pojemnosci 2,4 l wysmarowac dokladnie maslem.

Miekkie maslo przelozyc do misy miksera, dodac cukier, cukier waniliowy i szczypte soli, zmiksowac na gladka mase. Kolejno, ciagle miksujac, dodawac po jednym jajku. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i na zmiane z mlekiem dodawac do ciasta, zmiksowac na gladka mase.

Make ziemniaczana wysypac na talerz, obtoczyc w niej zamrozone owoce. Ciasteczka pokruszyc. 100 g pokruszonych ciastek i owoce dodac do masy. Wymieszac za pomoca silikonowej szpatulki.

Gotowa mase przelozyc do przygotowanej formy. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec przez 60 min. (jezeli ciasto bedzie zbyt mocno sie rumienic, nalezy je na 15 min. przed koncem pieczenia przykryc folia aluminiowa).

Upieczone ciasto wyjac z piekarnika, odstawic w formie na kuchenna kratke aby wystyglo.

Kuwerture z bialej czekolady pokroic na mniejsze kawalki, stopic na parze. Wystygniete ciasto wyjac z formy. Polac stopiona kuwertura i posypac pozostalymi ciasteczkami. Odstawic aby czekolada zastygla (jesli w kuchni jest zbyt cieplo, mozna na krotko wstawic ciasto do lodowki).



Komentarze

Zuza pisze…
interesująca :) chętnie spróbuję
Melvit pisze…
Na sam widok ciasteczek oreo kubki smakowe pracują mocniej. Niesamowity smak, jedni go kochają, inni nienawidzą. Ja jestem zdecydowanie w pierwszej grupie, dlatego wszystkie wypieki z ich dodatkiem są tak zachęcające. Z pewnością wypróbuje ten przepis bo bardzo lubię babkę, a połączenie słodkich oreo z kwaskowatością jagód musi być genialne. Piecz więcej takich pyszności! ;) Pozdrawiam!