Zielone szparagi z serem feta i balsamico.


Lubicie szparagi? Ja za szparagami zbytnio nie przepadam i jezeli juz jem, to tylko te zielone. Od czasu do czasu mam jednak na nie ochote i przygotowuje je w domu :) Robilam juz w tym sezonie szparagi grillowane (klik). Jednak dopiero szparagi z ponizszego przepisu podbily nasze serca i zachwycily nas swoim smakiem :) Po raz kolejny okazalo sie, ze nie potrzeba wielu skladnikow aby wyczarowac pyszne danie. Danie, ktore smialo mozna podac na proszona kolacje. Obiecuje, ze goscie beda zachywceni :) Goraco polecam.

Polecam tez Waszej uwadze salatke ze szparagami, mozzarella i oliwkami (klik)


Zielone szparagi z serem feta i balsamico

Skladniki na 4 porcje:
1 kg zielonych szparagow
200 g sera feta
po 2 galazki swiezej bazylii i miety
3-4 lyzki oliwy
1 lyzka miodu
2 lyzki soku z cytryny
2 lyzki octu balsamicznego
sol morska
swiezo mielony pieprz

Szparagi umyc, odciac zdrewniale koncowki, na 1/3 wysokosci od dolu lekko obrac szparagi obieraczka do warzyw. Swieze ziola oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek, posiekac. Fete pokruszyc w palcach.

Na patelni grillowej rozgrzac 1 lyzke oliwy, ulozyc szparagi, smazyc 10-15 min. obracajac od czasu do czasu. Przelozyc szparagi na cztery talerze.

Polac szparagi miodem, skropic sokiem z cytryny i posypac pokruszona feta. Polac pozostala oliwa i skropic octem balsamicznym. Na koniec oproszyc sola morska i swezo mielonym pieprzem. Posypac szparagi posiekanymi ziolami i podawac.




Komentarze