Zielone szparagi z serem feta i balsamico.
Lubicie szparagi? Ja za szparagami zbytnio nie przepadam i jezeli juz jem, to tylko te zielone. Od czasu do czasu mam jednak na nie ochote i przygotowuje je w domu :) Robilam juz w tym sezonie szparagi grillowane (klik). Jednak dopiero szparagi z ponizszego przepisu podbily nasze serca i zachwycily nas swoim smakiem :) Po raz kolejny okazalo sie, ze nie potrzeba wielu skladnikow aby wyczarowac pyszne danie. Danie, ktore smialo mozna podac na proszona kolacje. Obiecuje, ze goscie beda zachywceni :) Goraco polecam.
Polecam tez Waszej uwadze salatke ze szparagami, mozzarella i oliwkami (klik)
Zielone szparagi z serem feta i balsamico
Skladniki na 4 porcje:
1 kg zielonych szparagow
200 g sera feta
po 2 galazki swiezej bazylii i miety
3-4 lyzki oliwy
1 lyzka miodu
2 lyzki soku z cytryny
2 lyzki octu balsamicznego
sol morska
swiezo mielony pieprz
Szparagi umyc, odciac zdrewniale koncowki, na 1/3 wysokosci od dolu lekko obrac szparagi obieraczka do warzyw. Swieze ziola oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek, posiekac. Fete pokruszyc w palcach.
Na patelni grillowej rozgrzac 1 lyzke oliwy, ulozyc szparagi, smazyc 10-15 min. obracajac od czasu do czasu. Przelozyc szparagi na cztery talerze.
Polac szparagi miodem, skropic sokiem z cytryny i posypac pokruszona feta. Polac pozostala oliwa i skropic octem balsamicznym. Na koniec oproszyc sola morska i swezo mielonym pieprzem. Posypac szparagi posiekanymi ziolami i podawac.
Komentarze
hãng vé máy bay eva
đặt vé máy bay đi mỹ
korean air vietnam
mua vé máy bay đi mỹ hãng nào rẻ
vé máy bay đi canada giá rẻ
Cuoc Doi La Nhung Chuyen Di
Ngau Hung Du Lich
Kien Thuc Du Lich