9-te urodziny bloga. Ciasto z rabarbarem, serem i kruszonka.



Dzis mija dokladnie 9 lat od momentu, kiedy zalozylam bloga. Jak ten czas leci... :) Piszac pierwszy post nie pomyslalabym, ze bedzie to trwac az tyle lat. Wiele sie przez te wszystkie lata zmienilo. Zarowno w moim zyciu, jak i na blogu. Jedno, co pozostalo niezmienne, to milosc do dobrego jedzenia ;) Mam nadzieje, ze bedziecie ze mna przez kolejne lata, ze bedziecie korzystac z przepisow i dzielic sie ze mna dobrym slowem :) Dziekuje Wam, ze jestescie i zapraszam Was na pyszne ciasto z rabarbarem, serem i kruszonka. Sezon rabarbarowy w pelni, wiec grzechem byloby nie upiec tak pysznego ciasta. Goraco polecam.



Ciasto z rabarbarem, serem i kruszonka
*przepis z tej strony (klik)

Skladniki na forme o wymiarach 32x39 cm:
1,25 kg rabarbaru

Ciasto ucierane:
200 g miekiego masla
200 g cukru
4 jajka (M)
250 g maki pszennej
1 op. proszku do pieczenia (15 g)

Masa serowa:
500 g kremowego twarozku (dalam quark)
300 g smietany kremowki
1 i 1/2 budyniu smietankowego lub waniliowego w proszku (na 500 ml mleka)
skorka starta z 1/2 cytryny (bio)
75g cukru

Kruszonka:
125 g cukru
150 g masla (w kawalkach)
200 g maki pszennej

Dodatkowo:
cukier puder do oproszenia ciasta
ew. swieza mieta do dekoracji


Piekarnik nagrzac do temp. 200°C. Duze blache z wyposazenia piekarnika (ca.32x39 cm) wysmarowac maslem i wysypac maka.

Z rabarbaru odciac liscie i koncowki, nastepnie rabarbar umyc, osuszyc, pokroic na 1-2 cm kawalki.

Przygotowac ciasto ucierane: miekkie maslo przelozyc do misy miksera, dodac cukier, zmiksowac na kremowa mase. Kolejno, ciagle ucierajac, dodawac jajka. Na koniec dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia, zmiksowac.

Masa serowa: ser przelozyc do miski, wlac smietane, dodac budyn w proszku, skorke z cytryny i cukier, dokladnie wymieszac za pomoca trzepaczki.

Kruszonka: wsypac cukier do miski, dodac make i maslo w kawalkach, za pomoca miskera (lub w palcach) wyrobic na kruszonke.

Mase na ciasto ucierane wylozyc na przygotowana blache, rozsmarowac. Na wierzch wylozyc mase serowa, wyrownac powierzchnie. Rozlozyc pokrojony rabarbar, posypac przygotowana kruszonka.

Wstawic blache do nagrzanego piekarnika i piec przez 40-45 min. Upieczone ciasto wyjac z piekarnika, odstawic na kuchenna kratke do wystygniecia. Podawac na zimno lub jeszcze lekko cieple z dodatkiem bitej smietany, udekorowane listkami swiezej miety.


Komentarze

Patrycja Reszko pisze…
Gratuluję serdecznie. Ja w tym miesiącu też będę świętowała dziewiąte :)
Gratulacje!
Wszystkiego dobrego na kolejne lata.
Z przyjemnością częstuję się rabarbarowym plackiem. :)
yenulka pisze…
gratulacje:) ja sporadycznie się odzywam ale bardzo wiele moich kulinarnych hitów domowych pochodzi właśnie z Twojego bloga i bardzo bardzo za to dziękuję:)
A ciasto wygląda obłędnie:)
grazyna pisze…
Przepiękne i apetyczne ciasto, godne takiej rocznicy :) Gratuluję i cieszę się, że ciagle mogę czytać Twoje przepisy :)
Patryk But pisze…
Bardzo ładna strona :) potrawy wyśmienite zapewne
Przy okazji polecam Sklep z artykułami dla dzieci i niemowląt FRUPO.pl
majka pisze…
Dziekuje :) Co za zbieg okolicznosci prawda? Pozdrawiam cieplo.
majka pisze…
Dziekuje bardzo :) Do placka moge zrobic kawe jesli chcesz :)
majka pisze…
O...naprawde? Ciesze sie ogromnie! :) Wpadnij na ciasto ;)
majka pisze…
Dziekuje Grazynko :) Za mile slowa i za to, ze ciagle jeszcze do mnie zagladasz :) Pozdrowienia.
majka pisze…
Dziekuje :) A potrawy oczywiscie polecam ;)
Gratuluję rocznicy bloga. Życzę kolejnych lat pełnych sukcesów.
margot pisze…
Gratulacje i sto lat blogowania życzę :D . A ciasto prezentuje się pysznie
madlene17 pisze…
To dopiero piękna rocznica :) Życzę kolejnych owocnych lat blogowania :)
Ivon pisze…
Piękna okazja by uczcić te lata blogowania...
I pod te kolejne długie lata Maju życzę Ci cudnych pomysłów, niegasnących fascynacji kulinarnych i samych radości z szaleństw pomiędzy garnkami hihiii...
Dobrze, że Jesteś!
Ivon pisze…
Aaaa i tak się rozpisałam, że zapomniałam dodać. Ciasto wygląda pyszniasto :)A ta kruszonka mniamć.
Justyna pisze…
Super przepis! Zawsze robiłam zwykłe ciasto drożdżowe, ale to o wiele lepsza wersja.
Zuza pisze…
Gratulacje! i dalszej wytrwałości w blogowaniu :)