9-te urodziny bloga. Ciasto z rabarbarem, serem i kruszonka.
Dzis mija dokladnie 9 lat od momentu, kiedy zalozylam bloga. Jak ten czas leci... :) Piszac pierwszy post nie pomyslalabym, ze bedzie to trwac az tyle lat. Wiele sie przez te wszystkie lata zmienilo. Zarowno w moim zyciu, jak i na blogu. Jedno, co pozostalo niezmienne, to milosc do dobrego jedzenia ;) Mam nadzieje, ze bedziecie ze mna przez kolejne lata, ze bedziecie korzystac z przepisow i dzielic sie ze mna dobrym slowem :) Dziekuje Wam, ze jestescie i zapraszam Was na pyszne ciasto z rabarbarem, serem i kruszonka. Sezon rabarbarowy w pelni, wiec grzechem byloby nie upiec tak pysznego ciasta. Goraco polecam.
Ciasto z rabarbarem, serem i kruszonka
*przepis z tej strony (klik)
Skladniki na forme o wymiarach 32x39 cm:
1,25 kg rabarbaru
Ciasto ucierane:
200 g miekiego masla
200 g cukru
4 jajka (M)
250 g maki pszennej
1 op. proszku do pieczenia (15 g)
Masa serowa:
500 g kremowego twarozku (dalam quark)
300 g smietany kremowki
1 i 1/2 budyniu smietankowego lub waniliowego w proszku (na 500 ml mleka)
skorka starta z 1/2 cytryny (bio)
75g cukru
Kruszonka:
125 g cukru
150 g masla (w kawalkach)
200 g maki pszennej
Dodatkowo:
cukier puder do oproszenia ciasta
ew. swieza mieta do dekoracji
Piekarnik nagrzac do temp. 200°C. Duze blache z wyposazenia piekarnika (ca.32x39 cm) wysmarowac maslem i wysypac maka.
Z rabarbaru odciac liscie i koncowki, nastepnie rabarbar umyc, osuszyc, pokroic na 1-2 cm kawalki.
Przygotowac ciasto ucierane: miekkie maslo przelozyc do misy miksera, dodac cukier, zmiksowac na kremowa mase. Kolejno, ciagle ucierajac, dodawac jajka. Na koniec dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia, zmiksowac.
Masa serowa: ser przelozyc do miski, wlac smietane, dodac budyn w proszku, skorke z cytryny i cukier, dokladnie wymieszac za pomoca trzepaczki.
Kruszonka: wsypac cukier do miski, dodac make i maslo w kawalkach, za pomoca miskera (lub w palcach) wyrobic na kruszonke.
Mase na ciasto ucierane wylozyc na przygotowana blache, rozsmarowac. Na wierzch wylozyc mase serowa, wyrownac powierzchnie. Rozlozyc pokrojony rabarbar, posypac przygotowana kruszonka.
Wstawic blache do nagrzanego piekarnika i piec przez 40-45 min. Upieczone ciasto wyjac z piekarnika, odstawic na kuchenna kratke do wystygniecia. Podawac na zimno lub jeszcze lekko cieple z dodatkiem bitej smietany, udekorowane listkami swiezej miety.
Komentarze
Wszystkiego dobrego na kolejne lata.
Z przyjemnością częstuję się rabarbarowym plackiem. :)
A ciasto wygląda obłędnie:)
Przy okazji polecam Sklep z artykułami dla dzieci i niemowląt FRUPO.pl
I pod te kolejne długie lata Maju życzę Ci cudnych pomysłów, niegasnących fascynacji kulinarnych i samych radości z szaleństw pomiędzy garnkami hihiii...
Dobrze, że Jesteś!
eva air vietnam
khuyến mãi vé máy bay đi mỹ
korean air vietnam office
vé máy bay từ tphcm đi mỹ
vé máy bay đi canada tháng nào rẻ nhất
Nhung Chuyen Di Cuoc Doi
Ngẫu Hứng Du Lịch
Tri Thuc Du Lich