Frykadelki zapiekane w sosie smietanowo-pomidorowym.


Dzis kolejny przepis na szybki i smaczny obiad :) Jesli znudzily Wam sie tradycyjne mielone kotlety, polecam zrobic to danie. Frykadelki z mielonego miesa w pysznym sosie smietanowo-pomidorowym z pieczarkami. Frykadelki sa tylko krotko obsmazane na patelni, pozniej pieczemy je w piekarniku razem z sosem, posypane zoltym serem. To danie bardzo dobrze smakuje z ryzem basmati ale mozna je tez podac ze swieza ciabatta. Goraco polecam :)


Frykadelki zapiekane w sosie smietanowo-pomidorowym
*inspiracja: "Lecker" 5 (2012)

Skladniki na 4 porcje:
1 czerstwa bulka
1 mala cebula
1 zabek czosnku
400 g malych pieczarek
500 g mieszanego mielonego miesa (wieprzowo-wolowego)
1 jajko (M)
2 lyzki koncentratu pomidorowego
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
ostra mielona papryka
2 lyzeczki suszonego oregano
4 lyzki oliwy
1 puszka krojonych pomidorow (400g)
100 ml smietany kremowki
cukier
150 g tartego sera gouda

Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C.

Bulke namoczyc w zimnej wodzie. Cebule i czosnek obrac, drobno posiekac. Pieczarki oczyscic, pokroic w plasterki lub na polowki.

Mielone mieso przelozyc do miski, dodac namoczona i dobrze odcisnieta bulke, 1 lyzke koncentratu pomidorowego, wymieszac. Doprawic do smaku sola morska, swiezo mielonym pieprzem, ostra papryka i 1 lyzeczka suszonego oregano, wyrobic na gladka mase.

Uformowac 7-8 nieduzych frykadelek. Na patelni rozgrzac 2 lyzki oliwy, podsmazyc frykadelki z kazdej strony przez ok. 3 min. Zdjac z patelni, przelozyc do zaroodpornej formy.

Na tej samej patelni rozgrzac pozostala oliwe, wrzucic posiekana cebule, czosnek i pieczarki, smazyc przez 5-6 min. Oproszyc sola i swiezo mielonym pieprzem.

Nastepnie dodac koncentrat pomidorowy, krotko zasmazyc. Dodac krojone pomidory, wlac smietane i 100 ml wody, wymieszac, zagotowac i gotowac przez 5 min. Ponownie doprawic do smaku sola, pieprzem, cukrem i 1 lyzeczka suszonego oregano.

Polac sosem frykadelki, posypac wszystko tartym zoltym serem. Wstawic do nagrzanego piekarnika i zapiekac przez 30-40 min.

Podawac z ryzem basmati lub ciabatta.



Komentarze

Ervisha pisze…
W typie mojego Taty :)
grazyna pisze…
Pysznie wyglądają, musze wypróbować ten przepis :)
Zuza pisze…
zapowiadają się super :) spróbowałabym z samą wołowinką :)
Mielone mi się co prawda (chyba) nigdy nieznudzą, ale frykadelki też chętnie bym zjadła :-)
RobertW pisze…
Nigdy nie jadłam czegoś takiego, ale wygląda pysznie :) Czy zalecasz używanie maszynki do mielenia mięsa, czy jednak można kupić mięso mielone sprzedawane w opakowaniach? Pytam, bo mam taką maszynkę, a chcę żeby danie wyszło perfekcyjnie, bo wygląda smakowicie :)