Salatka ryzowa z czerwona fasola i awokado po meksykansku.


Dobra salatka nie jest zla :) Dlatego dzis mam dla Was kolejny przepis na pyszna i sycaca salatke. Salatke z ryzu z papryka, czerwona fasola, kukurydza i awokado. Wszystko przyprawione na pikantnie, w meksykanskim stylu :) Taka salatka jest dobra o kazdej porze dnia, moze byc takze dodatkiem do dan z grilla. Goraco polecam :)


Salatka ryzowa z czerwona fasola i awokado po meksykansku
*inspiracja: Isabelle Guerre "Selbst gemacht. Salate"

Skladniki na 4 porcje:
150 g dlugoziarnistego ryzu
1 puszka kukurydzy (280 g)
250 g czerwonej fasoli z puszki
250 g pomidorkow koktajlowych
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 czerwona cebula (nie dalam)
2 awokado
1/2 peczka kolendry
sol morska

Dressing:
100 ml oliwy
sok z 1 limetki
1 lyzeczka mielonego kuminu
1 lyzka mielonej papryki
kilka kropli tabasco (wg uznania)
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz

Ryz gotowac w osolonej wodzie przez 15 min., przelac zimna woda, osaczyc.

Kukurydze i fasole osaczyc na sicie, przelozyc do miski. Pomidorki koktajlowe umyc, osuszyc, przekroic na pol. Papryki umyc, usunac gniazda nasienne, pokroic w kostke. Cebule obrac, pokroic w plasterki. Awokado przekroic na pol, usunac pestke, pokroic w kostke lub plasterki. Wszystkie skladniki przelozyc do miski z fasola i kukurydza, dodac ryz, wymieszac.

Przygotowac dressing: oliwe i sok z limetki wlac do miseczki, dodac kumin, mielona papryke i ew. tabasco. Doprawic do smaku sola i pieprzem, wymieszac. Polac sosem salatke, delikatnie wymieszac.

Kolendre oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek. Salatke podawac posypana listkami kolendry.





Komentarze

Piegusek pisze…
pyszności
Justyna Nidzicka pisze…
Wygląda naprawdę apetycznie i chyba idealnie sprawdziłaby się jako lunchbox do pracy :)
Twoją sałatkę pożeram oczami :)
Zuza pisze…
wszystko to co uwielbiam <3
Smakodrama pisze…
Wygląda wyśmienicie, trzeba spróbować:) Pozdrawiam