Falscher Hase - pieczen z mielonego miesa z jajkiem.
Witajcie po swietach :) Dzis chce sie z Wami podzielic przepisem na pyszny obiad. W swieta upieklam pieczen z mielonego miesa z jajkiem w srodku. Tutaj nazywa sie taka pieczen "falscher Hase" czyli "falszywy zajac" (oszukany). Nazwa pochodzi prawdopodobnie od naczynia do pieczenia krolika, w ktorym kiedys pieklo sie taka pieczen a takze od ksztaltu, w jaki sie ja formowalo (ja upieklam pieczen w keksowce). Termin "falszywy zajac" (a takze "polski krolik") pojawia sie rowniez w ksiazkach kucharskich z drugiej polowy XIX w. To tyle, jesli chodzi o ciekawostki :) Do pieczeni podalam sos pieczarkowy i duszona marchewke z groszkiem. Goraco polecam :)
Falscher Hase - pieczen z mielonego miesa z jajkiem.
Skladniki na 4-6 porcji:
1 kg mielonego miesa wolowo-wieprzowego
2 czerstwe bulki
2 surowe jajka (M)
1 cebula
2 lyzki oliwy
2-3 lyzeczki ostrej musztardy
2 lyzeczki suszonego tymianku
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
4 jajka ugotowane na twardo
Sos pieczarkowy:
250 g pieczarek
1 lyzka klarowanego masla
1 mala cebula
1 lekko czubata lyzka maki pszennej
100 ml smietany kremowki
250 ml wody
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
ew. troche soku z cytryny
Marchewka z groszkiem:
1 peczek marchewki (lub 4 nieduze sztuki)
300 g mrozonego zielonego groszku
1 lyzka klarowanego masla
100 ml wody
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
szczypta cukru
Do podania:
1,2 kg malych ziemniakow
1 peczek natki pietruszki
Piekarnik nagrzac do temp. 180°C. Keksowke o dlugosci 25 cm wysmarowac oliwa.
Bulki namoczyc w zimnej wodzie. Ugotowane jajka obrac. Cebule obrac, drobno posiekac, podsmazyc na oliwie, wystudzic. Mielone mieso przelozyc do miski, dodac podsmazona cebule, surowe jajka, musztarde, dobrze odcisniete bulki, sol morska i swiezo mielony pieprz, dokladnie wyrobic na gladka mase.
Polowe masy przelozyc do przygotowanej keksowki, posrodku, wzdluz masy zrobic wglebienie. W zaglebienie ulozyc jedno za drugim jajka, przykryc pozostalym miesem. Wierzch posmarowac lyzka oliwy.
Wstawic forme do nagrzanego piekarnika. Piec przez 1-1,5 godz.
W miedzyczasie przygotowac sos pieczarkowy: pieczarki oczyscic, obrac, pokroic w plasterki. Cebule obrac, drobno posiekac. Na patelni rozgrzac klarowane maslo, wrzucic pieczarki i cebule, smazyc na nieduzym ogniu az pieczarki zbrazowieja. Oproszyc pieczarki maka, krotko zasmazyc. Wlac smietane i 250 ml wody, zagotowac i gotowac 5 min. Przyprawic do smaku sola morska, swiezo mielonym czarnym pieprzem i sokiem z cytryny.
Przygotowac marchewke z groszkiem: marchewke obrac, pokroic w plasterki. W garnku stopic klarowane maslo, wrzucic marchewke, podsmazyc przez 5 min. Wlac 100 ml wody, przykryc garnek pokrywka i dusic przez 10 min. Dodac zamrozony groszek i dusic kolejne 5 min. Doprawic do smaku sola, pieprzem i szczypta cukru.
Ziemniaki obrac, zostawic w calosci lub przekroic na pol. Gotowac pod przykryciem w osolonej wodzie przez 20-25 min. Natke pietruszki oplukac, osuszyc, posiekac.
Gotowa pieczen wyjac z piekarnika, zostawic na pare minut w formie (ew. wylac z formy wytworzony podczas pieczenia plyn) a nastepnie wylozyc na talerz.
Ziemniaki odlac, odparowac, wylozyc na talerze, posypac posiekana natka pietruszki. Pieczen pokroic w plastry, rowniez wylozyc na talerze. Polac sosem pieczarkowym. Podawac z dodatkiem duszonej marchewki z groszkiem.
Komentarze