Czekoladowy torcik z bita smietana i ajerkoniakiem.


Od dwoch tygodni w mojej kuchni kroluje rabarbar. Zanim jednak pokaze Wam slodkie wypieki z jego dodatkiem, chcialam sie jeszcze podzielic przepisem na pyszny czekoladowy torcik (w ciescie nie ma maki, sa tylko mielone migdaly). Z duuuuza iloscia bitej smietany i ajerkoniakiem :) Takie polaczenie jest mega pyszne! Obiecuje Wam, ze na jednym kawalku sie nie skonczy :) Goraco polecam.


Czekoladowy torcik z bita smietana i ajerkoniakiem
*inspiracja: "Kochen und Genießen" 4 (2009)

Skladniki na ok. 16 kawalkow:
5 jajek (M)
170 g cukru
200 g mielonych migdalow
3 plaskie lyzki kakao w proszku
1/2 plaskiej lyzeczki proszku do pieczenia
500 g smietany kremowki
1 lyzka cukru z prawdziwa wanilia
150-175 ml ajerkoniaku
1 listek zelatyny*
2 lyzki wiorkow z gorzkiej czekolady

Dno tortownicy o srednicy 26 cm wylozyc papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzac do tem. 200°C.

Do misy miksera wbic jajka, wsypac cukier, miksowac na duzych obrotach ok. 8 min. az powstanie kremowa, gesta, jasna masa.

Mielone migdaly wymieszac z 2 lyzkami kakao i proszkiem do pieczenia. Wsypac do masy i delikatnie, za pomoca silikonowej szpatulki, wymieszac z ciastem az wszystkie skladniki dobrze sie polacza.

Przelac mase do przygotowanej formy, wyrownac powierzchnie. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec przez 25-35 min.

Upieczone ciasto wyjac z piekarnika. Za pomoca noza oddzielic boki ciasta od formy. Zostawic ciasto w formie, na kuchennej kratce, do calkowitego wystygniecia.

Wystudzone ciasto wyjac z formy, oderwac papier do pieczenia. Schlodzona bita smietane ubic na sztywno z dodatkiem cukru z prawdziwa wanilia. Posmarowac smietana wierzch ciasta. Wstawic na 1 godz. do lodowki.

Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie, dobrze odcisnac. Przelozyc do rondelka, rozpuscic na malym ogniu. Dodac do zelatyny 2 lyzki ajerkoniaku, wymieszac. Nastepnie wlac reszte ajerkoniaku, ponownie wymieszac.

Wyjac torcik z lodowki, polac ajerkoniakiem. Obsypac dokola wiorkami czekoladowymi, oproszyc 1 lyzka kakao.



* jesli chcemy aby ciasto latwo sie kroilo dobrze jest dodac do ajerkoniaku, ktorym polewamy z wierzchu torcik, listek rozpuszczonej zelatyny. Torcik mozna rowniez polac ajerkoniakiem bez dodatku zelatyny (ajerkoniak podczas krojenia bedzie splywal po ciescie).

Komentarze

Amber pisze…
Rozkoszny i baaaardzo kuszący!
Ervisha pisze…
Wygląda po królewsku :)
Zuza pisze…
nieziemski :) mniam!