Wesolego Alleluja! Babka kawowo-makowa.


Nie wiem czy wspominalam juz, ze Wielkanoc to moje ulubione swieta :) Byc moze dlatego, ze urodzilam sie w Lany Poniedzialek a moze dlatego, ze to czas budzacej sie do zycia przyrody. Poza tym lubie tez wielkanocne potrawy a na moim stole nie moze zabraknac zurku (lub zupy chrzanowej), bialej kielbasy, salatki warzywnej, faszerowanych jajek, sernika i oczywiscie babki. Babki kocham ogromnie a na moim blogu znajdziecie na nie dosyc sporo przepisow :) Dzis mam dla Was oczywiscie kolejna babke. Tym razem z dodatkiem masy makowej i kawy (jesli zostala Wam jeszcze masa makowa z poprzednich swiat mozecie ja w tej babce wykorzystac:) Babka jest mieciutka, puszysta i smakuje troche jak makowiec :) Goraco polecam.

Kochani, zycze Wam wesolych, pelnych wiary, nadziei i milosci Swiat Wielkanocnych spedzonych w rodzinnym gronie, smacznego jajka, bogatego zajaca oraz mokrego poniedzialku.



Babka kawowo-makowa
*inspiracja: Dr. Oetker "Kuchen von A-Z"

Skladniki na forme do babki o srednicy 22 cm:

Ciasto:
2 lyzeczki rozpuszczalnej kawy espresso (w proszku)
1 lyzka wrzacej wody
100 g miekkiego masla (w temp. pokojowej)
100 g cukru
szczypta soli
3 jajka (M)
200 g kremowego twarozku (typu quark)
250 g gotowej masy makowej
275 g maki pszennej
1 op. proszku do pieczenia (15 g)

Lukier:
100 g cukru pudru
2 lyzeczki rozpuszczanje kawy espresso (w proszku)
ew. kilka lyzeczek wody dodatkowo

Dekoracja:
czekoladowe ziarenka kawy

Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Forme do babki o srednicy 22 cm wysmarowac maslem i wysypac maka.

Espresso w proszku rozpuscic we wrzacej wodzie, odstawic. Do misy miksera wlozyc miekkie maslo, ucierac na gladka mase dodajac szczypte soli i cukier. Nastepnie, ciagle miksujac, dodawac po jednym jajku (kazde jajko miksowac 30 sekund).

Dodac twarozek, mase makowa i rozpuszczona kawe, zmiksowac. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, przesiac, dodawac, ciagle miksujac, porcjami do masy.

Gotowa mase przelozyc do przygotowanej formy, wyrownac powierzchnie. Wstawic forme do piekarnika i piec babke przez 45 min. (sprawdzic za pomoca drewnianego patyczka czy babka juz sie upiekla).

Wyjac babke z piekarnika, zostawic w formie na 10 min. na kuchennej kratce. Po tym czasie wyjac babke z formy i zostawic na kratce aby calkowicie wystygla.

Przygotowac lukier: espresso w proszku rozpuscic w 1 lyzce wrzacej wody, przestudzic. Przesiac cukier puder do miseczki, dodac rozpuszczone espresso i kilka lyzeczek wody tak aby otrzymac plynny lukier. Posmarowac babke lukrem, ozdobic czekoladowymi ziarenkami kawy.




Komentarze

witam bardzo interesujący blog mój dopiero początkujący szkoda że nie trafiłam tu przed świętami fajny przepis na babkę pozdrawiam i zapraszam na bloghttp://moje-wyroby.blog.pl/