Wesolego Alleluja! Babka kawowo-makowa.
Nie wiem czy wspominalam juz, ze Wielkanoc to moje ulubione swieta :) Byc moze dlatego, ze urodzilam sie w Lany Poniedzialek a moze dlatego, ze to czas budzacej sie do zycia przyrody. Poza tym lubie tez wielkanocne potrawy a na moim stole nie moze zabraknac zurku (lub zupy chrzanowej), bialej kielbasy, salatki warzywnej, faszerowanych jajek, sernika i oczywiscie babki. Babki kocham ogromnie a na moim blogu znajdziecie na nie dosyc sporo przepisow :) Dzis mam dla Was oczywiscie kolejna babke. Tym razem z dodatkiem masy makowej i kawy (jesli zostala Wam jeszcze masa makowa z poprzednich swiat mozecie ja w tej babce wykorzystac:) Babka jest mieciutka, puszysta i smakuje troche jak makowiec :) Goraco polecam.
Kochani, zycze Wam wesolych, pelnych wiary, nadziei i milosci Swiat Wielkanocnych spedzonych w rodzinnym gronie, smacznego jajka, bogatego zajaca oraz mokrego poniedzialku.
Babka kawowo-makowa
*inspiracja: Dr. Oetker "Kuchen von A-Z"
Skladniki na forme do babki o srednicy 22 cm:
Ciasto:
2 lyzeczki rozpuszczalnej kawy espresso (w proszku)
1 lyzka wrzacej wody
100 g miekkiego masla (w temp. pokojowej)
100 g cukru
szczypta soli
3 jajka (M)
200 g kremowego twarozku (typu quark)
250 g gotowej masy makowej
275 g maki pszennej
1 op. proszku do pieczenia (15 g)
Lukier:
100 g cukru pudru
2 lyzeczki rozpuszczanje kawy espresso (w proszku)
ew. kilka lyzeczek wody dodatkowo
Dekoracja:
czekoladowe ziarenka kawy
Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Forme do babki o srednicy 22 cm wysmarowac maslem i wysypac maka.
Espresso w proszku rozpuscic we wrzacej wodzie, odstawic. Do misy miksera wlozyc miekkie maslo, ucierac na gladka mase dodajac szczypte soli i cukier. Nastepnie, ciagle miksujac, dodawac po jednym jajku (kazde jajko miksowac 30 sekund).
Dodac twarozek, mase makowa i rozpuszczona kawe, zmiksowac. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, przesiac, dodawac, ciagle miksujac, porcjami do masy.
Gotowa mase przelozyc do przygotowanej formy, wyrownac powierzchnie. Wstawic forme do piekarnika i piec babke przez 45 min. (sprawdzic za pomoca drewnianego patyczka czy babka juz sie upiekla).
Wyjac babke z piekarnika, zostawic w formie na 10 min. na kuchennej kratce. Po tym czasie wyjac babke z formy i zostawic na kratce aby calkowicie wystygla.
Przygotowac lukier: espresso w proszku rozpuscic w 1 lyzce wrzacej wody, przestudzic. Przesiac cukier puder do miseczki, dodac rozpuszczone espresso i kilka lyzeczek wody tak aby otrzymac plynny lukier. Posmarowac babke lukrem, ozdobic czekoladowymi ziarenkami kawy.
Komentarze