Babka czekoladowa.
To jedna z najlepszych babek, jakie do tej pory jadlam. Pyszna, bardzo delikatna, miekka, puszysta. Idelanie slodka (zmniejszylam ilosc cukru i miodu) i mocno wilgotna. Swoja wilgotnosc zawdziecza duzej ilosci masla i pieczeniu w kapieli wodnej. Po prostu idealna! Jedyna jej wada jest to, ze jest dosyc mala. Mimo to koniecznie powinna znalezc sie na Waszym wielkanocnym stole :) Goraco polecam.
Babka czekoladowa
*inspiracja: Kessy Bona "Zuckerwölkchen und Sahneküsschen" (z moimi zmianami)
Skladniki na forme o pojemnosci 1 litra:
100 g maki pszennej
4 lyzki kakao
1 lyzeczka proszku do pieczenia
220 g miekkiego masla (plus maslo do wysmarowania formy)
100 g cukru
1 lyzka cukru z prawdziwa wanilia
4 jajka
1 szczypta soli
3 lyzki mleka
50 g miodu + 50 g melasy*
cukier puder do posypania babki
Piekarnik nagrzac do temp.190°C (z termoobiegiem do 170°C). Forme do babki, o pojemnosci 1 litra, wysmarowac maslem. Wszystkie skladniki wyjac z lodowki na 1 godz. przed pieczeniem.
W misce wymieszac make z kakao i proszkiem do pieczenia. Do misy miksera przelozyc miekkie maslo, dodac cukier i cukier waniliowy, zmiksowac na puszysta mase. Ciagle miksujac, dodawac kolejno jajka i szczypte soli. Wlac mleko, dodac miod i melase, miksowac 2 min. Na koniec dodac make z kakao i proszkiem do pieczenia, zmiksowac na gladka mase. Przelac mase do przygotowanej formy.
Gleboka blaszke do pieczenia napelnic wrzaca woda na wysokosc 2 cm. Wstawic ja do nagrzanego piekarnika, posrodku wstawic forme z ciastem. Piec babke w kapieli wodnej przez 70 min. Po 30 min. przykryc babke folia aluminiowa i piec do konca wyznaczonego czasu. Za pomoca drewnianego patyczka sprawdzic czy babka juz sie upiekla.
Wyjac babke z piekarnika, zostawic w formie na 10 min. na kuchennej kratce. Nastepnie delikatnie wyjac babke z formy, zostawic ja do calkowitego wystygniecia na kuchennej kratce. Przed podaniem posypac cukrem pudrem.
* zamiast miodu i melasy mozna dodac tylko 120 g miodu
Komentarze