Kardamonowe drozdzowki z serem i ananasem.
Od dawna juz mialam ochote na drozdzowe buleczki. Ciagle jednak cos stawalo na przeszkodzie, zeby je upiec...a to Maly byl chory, a to nie mialam czasu albo ochoty na pieczenie, wreszcie nie wiedzialam, na jakie buleczki mam sie zdecydowac (zbyt duzo przepisow czeka na wyprobowanie). Wreszcie zakasalam rekawy i upieklam pyszne, mieciutkie i aromatyczne buleczki z dodatkiem kardamonu z serowo-ananasowym nadzieniem. Ciasto drozdzowe ladnie rosnie, jest bardzo miekkie, elastyczne, dobrze sie z nim pracuje. Buleczki nie sa przeslodzone a podczas pieczenia tworzy sie na nich lekko chrupiaca skorka. Te buleczki upieklam w poniedzialek i prawde mowiac od razu chcialam je Wam pokazac ale postanowilam poczekac i sprawdzic, jak smakuja nastepnego dnia. Drozdzowki byly dobre ale, jak to z drozdzowymi wypiekami bywa, nie tak bardzo, jak w dniu pieczenia. Buleczki widoczne na zdjeciach nie wydaja sie duze, jednak sa wielkosci srednich drozdzowek (maja srednice 10 cm). Goraco polecam :)
Kardamonowe drozdzowki z serem i ananasem
*inspiracja: Miisa Mink "Zimtschnecken und Blaubeerkuchen"
Skladniki na 10 drozdzowek (o srednicy 10 cm):
Ciasto:
250 ml letniego mleka
7 g suchych drozdzy
1 jajko (rozmacone)
85 g drobnego cukru
2 lyzeczki nasion zielonego kardamonu (zmiazdzonych w mozdzierzu)
500 g maki pszennej (plus ew. 2 lyzki)
100 g niesolonego malst (stopionego)
1 rozmacone jajko do posmarowania drozdzowek
Nadzienie:
1 jajko
80 g kremowego twarozku (dalam quark)
60 g greckiego jogurtu
110 g ananasa z puszki (osaczonego i pokrojonego na male kawalki)
1 lyzka plynnego miodu
1 lyzeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
Letnie mleko walc do misy miksera, wsypac drozdze, miksowac chwile az drozdze sie rozpuszcza. Nastepnie ddoac rozmacone jajko, cukier, kardamon i 2/3 calej maki, zmiksowac. Dodac rozpuszczone i wystudzone maslo, wsypac reszte maki i miksowac na malych obrotach ok. 10 min. az powstanie gladkie ciasto (jezeli ciasto bedzie za rzadkie mozna ew. dodac jeszcze 2 lyzki maki).
Przykryc miske czysta sciereczka (lub wlozyc do foliowego worka) i odstawic na 30-60 min. do wyrosniecia (ciasto powinno podwoic swoja objetosc).
Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Dwie duze blachy z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia.
Wyrosniete ciasto przelozyc na wysypana maka stolnice, delikatnie zagniesc. Nastepnie podzielic je na 10 rownej wielkosci czesci.
Z kazdej czesci uformowac mala kulke, ulozyc ja na blasze do pieczenia (po piec buleczek na jednej blasze) i za pomoca kciuka zrobic posrodku wglebienie. Przykryc buleczki czystymi sciereczkami i odstawic do wyrosniecia na kolejne 30 min.
Wszystkie skladniki nadzienia, oprocz ananasa, wymieszac.
W wyrosnietych buleczkach ponownie zrobic dolek (najlepiej za pomoca malego kieliszka maczanego w mace) dociskajac do dna buleczki. W powstale zaglebienia wlozyc serowe nadzienie, ulozyc kawalki ananasa. Brzegi buleczek posmarowac za pomoca pedzelka rozmaconym jajkiem.
Wstawic drozdzowki do nagrzanego piekarnika i piec przez 25-30 min. az sie zarumienia.
Rada: z podanych skladnikow mozna rowniez upiec 20 mniejszych drozdzowek (trzeba tylko podwoic ilosc nadzienia). Takie drozdzowki pieczemy 15-20 min.
Komentarze