Baklazan z pomidorkami koktajlowymi, ryzem i kuminem.


Baklazany z pomidorkami koktajlowymi, ryzem i kuminem to proste danie kuchni orientalnej, ktore zachwyca swoim smakiem. Pieczone czastki baklazana sa miekkie i kremowe, a pomidorki koktajlowe po podsmazeniu robia sie slodkie. Do tego aromatyczny, lekko pikantny kumin i pyszny obiad gotowy :) Ja podalam baklazana z dzikim ryzem ale rownie dobrze sprawdzi sie tu kazdy inny ryz, wasz ulubiony. To danie swietnie smakuje zarowno na cieplo, jak i na zimno. Goraco polecam :)


Baklazan z pomidorkami koktajlowymi, ryzem i kuminem
*inspiracja: Salma Hage "Orient. Köstlich vegetarisch" (ang. klik)

Skladniki na 4 porcje:
3 baklazany
100 g ryzu dlugoziarnistego (u mnie dziki ryz)
2 cebule
4 zabki czosnku
300 g pomidorkow koktajlowych
2 lyzki oliwy + oliwa do smazenia
1 lyzeczka mielonego kuminu
1 lyzeczka mielonego czarnego pieprzu
sol morska
1 peczek natki pietruszki

Baklazany umyc, odciac koncowki, pokroic w 2 cm kostke. Cebule i czosnek obrac, pokroic w cienkie plasterki. Pomidorki koktajlowe umyc, przekroic na polowki. Natke pietruszki oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek, posiekac.

W rondelku zagotowac 250 ml wody z dodatkiem soli, wrzucic ryz. Przykryc rondelek pokrywka, gotowac ryz na malym ogniu przez ok. 30 min. Odstawic.

Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Pokrojonego baklazana przelozyc do miski, wlac oliwe. Wymieszac dokladnie aby caly baklazan byl pokryty oliwa. Duza blache wylozyc papierem do pieczenia, wylozyc baklazana. Wstawic balche do piekarnika i piec 20-25 min. az baklazan bedzie miekki i zacznie brazowiec na brzegach. Wyjac z piekarnika, odsatwic na bok.

W miedzyczasie na patelni rozgrzac oliwe, dodac cebule i czosnek, smazyc na srednim ogniu az beda miekkie. Nastepnie dodac polowki pomidorkow koktajlowych, kumin, pieprz i sol. Dusic kolejne 15 min. az pomidorki beda miekkie i powstanie troche sosu.

Upieczone baklazany dodac do pomidorow a nastepnie wymieszac z ryzem, wylozyc na talerz. Przed podaniem oproszyc posiekana natka pietruszki. Mozna podawac na cieplo lub na zimno.



Komentarze

Majeczko z nieba mi spadasz z tym przepisem. Muszę wypróbować w weekend.
Koniecznie z dzikim ryżem, przynajmniej dla mnie
Wiewióra pisze…
bardzo moje smaki! pysznie to wykombinowałaś!