Grillowana cukinia i baklazan z jogurtem, mieta i granatem. Sos tzatziki.
Wreszcie i do nas przyszly piekne, pelne slonca dni. Prawde mowiac juz powoli tracilam nadzieje, ze jeszcze bedziemy mieli lato. Wciaz padalo a jak nie padalo to bylo chlodno i ponuro... Widze, ze jest jednak troche sprawiedliwosci na swiecie i ciesze sie okropnie, kiedy jest cieplo i slonecznie. Moge nie tylko spokojnie pracowac w ogrodku (czemu chwasty rosna szybciej niz kwiaty? :) ale rowniez wylegiwac sie na tarasie i oczywiscie grillowac. Od momentu, kiedy kupilismy nowego grilla grillowanie sprawia nam wielka frajde :) W miniony weekend na ruszt wrzucilismy steki wolowe. Do stekow przygotowalam dwie proste salatki: z grillowanej cukinii i baklazana z jogurtem, mieta i pestkami granatu. Niewiele pracy a calosc naprawde fantastyczna! Mieta nadaje calej potrawie swiezosci i smaku a granat przyjemnie "strzela" miedzy zebami :) Oczywiscie byly tez inne dodatki jak czosnkowa bagietka i sos tzatziki z ogorkami i duza iloscia swiezego czosnku (przepis na sos znajdziecie ponizej). Do picia arbuzowa lemoniada i oczywiscie maly deser...ale to juz w nastepnym poscie :)
Grillowana cukinia i baklazan z jogurtem, mieta i granatem. Sos tzatziki.
Skladniki na 4 porcje:
Cukinia:
2 male, mlode cukinie
3 lyzki oliwy
1 lyzka soku z cytryny
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
ostra papryka mielona
Baklazan:
2 baklazany (700 g)
2 lyzki oliwy
250 g jogurtu greckiego
1 granat
peczek swiezej miety
grubo mielony czarny pieprz (do smaku)
Sos tzatziki:
250 g gestego jogurtu greckiego
ok. 200 g ogorkow
2-4 zabki czosnku
sol morska
swiezo mielony pieprz
ew. koperek do dekoracji
Cukinie umyc, osuszyc i pokroic ze skorka na cienkie plasterki. W miseczce wymeiszac oliwe z sokiem z cytryny, przyprawic sola, swiezo mielonym pieprzem i mielona papryka. Wlozyc plasterki cukinii, wymieszac tak aby marynata dobrze ja pokryla, odstawic na 15-20 min. Po tym czasie ukladac plasterki cukinii na grillu (lub patelni grillowej) i grillowac krotko z obydwu stron.
Baklazany umyc, osuszyc, odciac koncowki i pokroic w cienkie plastry. Przelozyc plastry baklazana na durszlak, pospac sola i odstawic na 10 min. Po tym czasie osuszyc je za pomoca papierowego recznika. Do miseczki wlac oliwe. Za pomoca pedzelka smarowac baklazany oliwa i grillowac po kilka minut z kazdej strony (mozna tez na patelni grillowej).
Granat przekroic na pol i wyjac z niego pestki (najlepiej jest to zrobic pod zanurzajac granat w misce z woda i pod woda wlasnie wyjmowac pestki, wtedy bedziemy mieli pewnosc, ze sok nie bedzie pryskal na wszystkie strony:) Miete oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek.
Gotowa cukinie i baklazany ulozyc na talerzykach, polac jogurtem greckim, posypac pestkami granatu. Calosc udekorowac listkami miety i oproszyc grubo mielonym pieprzem.
Sos tzatziki: ogorki umyc, obrac (kawalek ogorka mozna zostawic w skorce do dekoracji). Czosnek obrac z lupinek. Z obranych ogorkow usunac pestki, zetrzec na tarce o grubych oczkach. Posolic, odstawic na 10 min. Z ogorkow odlac wode, dodac jogurt i przecisniety przez praske czosnek, wymieszac. Doprawic do smaku sola i swiezo mielonym pieprzem. Przykryc i wstawic do lodowki. Przed podaniem udekorowac odlozonym ogorkiem pokrojonym w kostke i oproszyc posiekanym koperkiem.
Komentarze
Uwiebiam takie zestawy pełne słonecznych klimatów.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrawiam.