Wesolych Swiat! Ciasteczka z Linzu.
W tym roku nie pieklam ciasteczek na swiateczne prezenty (zawsze robie to w ilosciach hurtowych:) Skusilam sie jedynie na pierniczki, ktore upieklam wczoraj z moim synkiem i ciasteczka z Linzu. Ciasteczka sa pyszne, kruche i mocno maslane. Do ich przygotowania bedziecie potrzebowac specjalna foremke (ja swoja kupilam juz rok temu, przelezala w szafce czekajac na swoja kolej:) Ciasto z tego przepisu jest z dodatkiem mielonych migdalow (mozna tez spotkac te ciasteczka w wersji z mielonymi orzechami) i przygotowujemy je dzien wczesniej poniewaz musi sie chlodzic przez 12 godzin w lodowce. Kolejnego dnia wycinamy ciasteczka, pieczemy a nastepnie sklejamy razem umieszaczajac na srodku galaretke z czerwonych porzeczek (mozecie uzyc tez dzemu malinowego) i oproszajac je cukrem pudrem. Goraco polecam :)
Zycze Wam spokojnych, radosnych i rodzinnych Swiat Bozego Narodzenia oraz szczesliwego Nowego Roku!
Inne przepisy na pyszne swiateczne ciasteczka znajdziecie tu (klik), tu (klik), tu (klik), tu (klik), tu (klik), tu (klik), tu (klik), i tu (klik)
Ciasteczka z Linzu
*inspiracja: "Wiehnachten. Das goldene von GU"
Skladniki na 40 sztuk:
150 g zimnego masla
75 g cukru pudru
1 lyzka cukru z prawdziwa wanilia
1 jajko (M)
szczypta soli
szczypta mielonego kardamonu
szczypta mielonych gozdzikow
szczypta cynamonu
1 lyzeczka kirszu (nie dalam)
150 g maki pszennej
150 g mielonych migdalow bez skorki
125 galaretki z czerwonych porzeczek (lub dzemu malinowego)
Maslo pokroic w kostke, zagniesc razem z cukrem i cukrem waniliowym (najlepiej za pomoca miksera). Dodawac kolejno, ciagle miksujac, jajko, sol, przyprawy i kirsz. Dodac migdaly i make, wyrobic ciasto. Uformowac z ciasta kule, owinac ja w folie spozywcza i wlozyc na 12 godz. do lodowki.
Schlodzone ciasto wyjac z lodowki, podzielic na pol. Jedna polowe rozwalkowac na posypanym maka blacie na grubosc noza (druga polowe wlozyc z powrotem do lodowki). Za pomoca foremki wycinac ciastka: polow ciastek ma byc cala, w drugiej polowie ciastek zrobic dziurki w ksztalcie serduszek, kolek itd.
Duza blache z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzac do temp. 160°C. Ulozyc ciasteczka na przygotowanej blasze i wstawic na ok. 10 min. do lodowki.
Wyjac ciasteczka z lodowki i piec w nagrzanym piekarniku, na srodkowym poziomie, przez ok. 15 min. Wyjac ciasteczka, wystudzic na kuchennej kratce. Z druga porcja ciasta postapic tak samo.
Ciasteczka z dziurka posypac grubo cukrem pudrem. Na calych ciasteczkach nalozyc posrodku troche galaretki porzeczkowej, przykryc ciasteczkami z dziurka, lekko docisnac.
Komentarze
Kochana,życzę Wam pięknych Świąt Bożego Narodzenia.
Uściski najserdeczniejsze !:)
Sciskam mocno :)
Agnieszko zdrowych i spokojnych Świąt! :)
Zdrowych i Wesołych Świąt! :-)
Wspaniałego świętowania!
P.s. Dopiero teraz usiadłam to komputera i nadrabiam czytanie blogowych wpisów. Także przyjmij ode mnie najserdeczniejsze życzenia świąteczne i szczęśliwego nowego roku :)
A przy okazji: wszystkiego dobrego w Nowym Roku :-)
Pozdrawiam serdecznie!