Hiszpanska salatka z chorizo, ciecierzyca i szpinakiem.
Z utesknieniem czekam na snieg i prawdziwa zime :) Nigdy nie podejrzewalam, ze kiedykolwiek to napisze ale zdecydowanie wole mroz od pluchy za oknem. Poza tym snieg wprowadza zawsze swiateczny nastroj... Zanim pojawia sie na blogu swiateczne przepisy (a na pewno kilka bedzie) mam dla Was jeszcze przepis na pyszna i sycaca salatke. Salatke na bazie pomidorow, chorizo i swiezego szpinaku. Z dodatkiem kolorowych pomidorkow koktajlowych i czosnkowych grzanek. Polecam.
Hiszpanska salatka z chorizo, ciecierzyca i szpinakiem
*inspiracja: "Vom Erbsen, Bohnen und Linsen" Ross Dobson
Skladniki na 4 porcje:
4 grube kromki chleba na zakwasie
3 lyzki oliwy
2 zabki czosnku
2 kielbaski chorizo
1 czerwona cebula (nie dalam)
1/2 Pimenton de la Vera (hiszpanskiej mielonej papryki)
1/2 lyzeczki suszonego tymianku
1 puszka ciecierzycy (400g)
250 g pomidorkow koktajlowych (u mnie kolorowe)
2 lyzki soku z cytryny
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
Patelnie grillowa rozgrzac do wysokiej temperatury. Z kromek chleba odciac skorke, posmarowac chleb lekko oliwa i ulozyc na patelni. Grillowac, az sie zrumieni. Zabki czosnku obrac, natrzec czosnkiem jeszcze cieply chleb. Odlozyc na bok aby wystygl a nastepnie pokroic go na male kawalki.
Chorizo i czerwona cebule (jesli uzywamy) pokroic w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzac pozostala oliwe, podsmazyc chorizo na chrupiaco (2-3 min.). Dodac cebule, mielona papryke i tymianek, smazyc kolejne 2-3 min. Przelozyc do miski, wlac rowniez oliwe ze smazenia.
Ciecierzyce oplukac, osaczyc z nadmiaru wody. Szpinak oplukac, osuszyc. Pomidorki koktajlowe oplukac, osuszyc, przekroic na pol. Wszyskie skladniki przelozyc do miski, do ktorej wlozylismy podsmazone chorizo, dodac sok z cytryny, wymieszac. Doprawic do smaku sola i swiezo mielonym pieprzem.
Podawac od raz po przygotowaniu.
Komentarze
Zjadłabym teraz, już...
Na śnieg nie czekam, bo nie lubię zimy.