6-ste urodziny bloga. Bezy kawowo-orzechowe.
Dzis wlasnie mija 6 lat od chwili, kiedy zalozylam bloga...to niesamowite, jak ten czas leci. Nigdy bym nie pomyslala, ze moja przygoda z blogowaniem bedzie trwala tak dlugo. I ze wciaz bedzie mi to sprawialo przyjemnosc :) Przy okazji dziekuje Wam za to, ze wciaz do mnie zagladacie :)
Z okazji urodzin bloga zapraszam Was na pyszne bezy. Zreszta, okreslenie "pyszne" to w tym przypadku za malo :) Te bezy sa po prostu uzalezniajace... Nawet moj M., ktory nie przepada za slodyczami, zjadl trzy! (a do malych te bezy nie naleza). Kto zjadl reszte niech pozostanie mala tajemnica :)) Bezy sa chrupiace, kruche z wierzchu i ciagnace w srodku. A polaczenie orzechow i kawy po prostu boskie :) Goraco polecam.
Bezy kawowo-orzechowe
*inspiracja: Y. Othman "Edle Naschereien"
Skladniki na 8 duzych bez:
175 g drobnego cukru
1 lyzeczka rozpuszczalnej kawy w proszku
3 bialka
szczypta soli
1 lyzeczka octu z bialego wina
50 g orzechow laskowych, podprazonych i grubo posiekanych
ew. 100 g gorzkiej czekolady (co najmniej 70% kakao, stopionej
Piekarnik rozgrzac do temp. 100°C. Duza blache z wyposazenia piekarnika lekko posmarowac olejem, wylozyc papierem do pieczenia. Cukier wsypac do miseczki, dodac kawe, wymieszac.
Bialka wlac do misy miksera (miska powinna byc czysta i sucha), dodac szczypte soli. Ubijac na malych obrotach az powstanie lekka piana. Nastepnie zwiekszyc obroty miksera, ciagle ubijajac, dodawac partiami cukier wymieszany z kawa. Na koniec dodac ocet winny. Ubijac ok. 10 min. az powstanie gesta, sztywna i blyszczaca piana.
Wsypac do piany polowe posiekanych orzechow, wymieszac delikatnie za pomoca szpatulki. Mase przelozyc do rekawa cukierniczego z duza koncowka i wyciskac na przygotowana blache 10-12 cm podluzne paski (ja nakladalam mase za pomoca lyzki, poniewaz bardzo sie kleila). Posypac bezy pozostalymi orzechami.
Wstawic balche do nagrzanego piekarnika i piec bezy przez 1-1,5 godz. az beda na wierzchu chrupiace. Wyjac blache z piekarnika i postawic na kuchennej kratce. Wystudzic bezy.
Jesli ktos chce, moze udekorowac bezy roztopiona czekolada. Bezy mozna przechowywac w przewiewnym ale zamknietym pojemniku do 1 tygodnia.
Komentarze
Życzę dalszej wytrwałości w blogowaniu i jak najwięcej takich fantastycznych przepisów i świetnych zdjęć! *.*
Wspaniały blog! :D
Bezę porywam do kawki.:)
Bezy idealne na urodziny.
Pozdrowienia.
Bezy zapowiadają się fantastycznie, u nas w domu bezy są zawsze mile widziane i będę musiała przygotować Twoje kawowe!
Bezy wyglądają po mistrzowsku, kawowe stanowiły by pyszny duet z kawką :))
Gratulacje serdeczne, sześć lat brzmi bardzo poważnie, szczególnie dla czterolatka :-)
PS. I ogromne gratulacje z takiej rocznicy! Kolejnych tylu, albo i więcej lat wytrwałości w tworzeniu takich smakowitości ;)
buziaki
Dziekuje i pozdrawiam.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Usciski :)
Dziekuje i pozdrawiam.
Usciski.
Usciski.
Dziekuje i pozdrawiam cieplo.
Dziekuje. Pozdrowienia :)
Usciski.
Pozdrawiam serdecznie!