Granola ze slonecznikiem, migdalami i cynamonem.
Przepis na te granole znalazlam w ksiazce Nigelli Lawson "Nigella ucztuje" (to tzw. "Granola Andy'ego"). Granola jest pelna dobroci :) Mozna w niej znalezc pestki slonecznika, migdaly, sezam, rodzynki (u mnie suszona zurawina), mielony imbir i cynamon, ktorego dalabym o wiele wiecej, jednak to tylko moje subiektywne odczucie. Nowym dodatkiem w tej granoli jest dla mnie mus jablkowy, ktory mieszamy razem ze wszystkimi skladnikami. Z ponizszego przepisu wychodza dwie duze blachy granoli (te z wyposazenia piekarnika). Ja przygotowalam granole tylko z polowy porcji. Wyszla pyszna, nawet moj synek wyjadal ja na sucho lyzka z miseczki :) Z dodatkiem jogurtu naturalnego i swiezych owocow, np. mandarynek, smakowala doskonale :) Polecam.
Granola ze slonecznikiem, migdalami i cynamonem
*inspiracja: N. Lawson "Nigella ucztuje"
Skladniki na 2,5 l:
450 g gorskich platkow owsianych
120 g luskanych pestek slonecznika
120 g bialego sezamu
175 g musu jablkowego
2 lyzeczki mielonego cynamonu
1 lyzeczka mielonego imbiru
4 lyzki plynnego miodu
120 ml syropu z brazowego ryzu (slodu ryzowego) albo zlocistego syropu melasowego (golden syrup)
100 g jasnego cukru trzcinowego
250 g migdalow
1 lyzeczka soli
2 lyzki oleju slonecznikowego
300 g rodzynek (lub suszonej zurawiny)
Piekarnik rozgrzac do temp. 170°C. W duzej misce wymieszac wszystkie skladniki oprocz rodzynek (lub zurawiny). Mozna to zrobic za pomoca lyzki lub zaokraglonych lopatek.
Rozlozyc granole na dwoch duzych blachach z wyposazenia piekarnika i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 30-40 min., co jakis czas mieszajac i rozkladajac rownomiernie na blasze. Granola ma sie zrumienic, nie prazac sie zbyt mocno w niektorych miejscach.
Po upieczeniu odstawic granole, zeby wystygla, a potem wymieszac z rodzynkami (lub zurawina). Przechowywac w hermetycznym pojemniku.
Uwagi: granole mozna tez przygotowac z dodatkiem kakao i orzechow ziemnych: migdaly zastepujemy 300 g orzechow ziemnych bez lupinek i dodajemy 25 g dobrego kakao; kakao mieszamy starannie z platkami owsianymi, pestkami slonecznika i sezamem, zeby dobrze sie rozprowadzilo zanim dodamy pozostale skadniki (do wersji kakaowej nie dodajemy rodzynek!)
Komentarze
Pozdrawiam Cię serdecznie Majeczko :)
Pozdrawiam
Zapraszam http://slodkieokruszki.blox.pl