Zupa marchewkowa z kuskusem i serem feta.
Jak juz pewnie zauwazyliscie, bardzo lubie wszelkiego rodzaju zupy :) Zreszta cala moja rodzina je kocha, wiec wielka frajde sprawia mi wyprobowywanie nowych przepisow. Dzis zapraszam Was na gesta, kremowa zupe marchewkowa. Z dodatkiem sera feta (ktory czesciowo miksujemy z zupa), kuminu, kuskusu i orzechow wloskich. Po prostu pyyycha! Goraco polecam.
A juz od poniedzialku bede miala dla Was kilka swiatecznych przepisow :)
Zupa marchewkowa z kuskusem i serem feta
*inspiracja: "Lecker" 1-2 (2014)
Skladniki na 4 porcje:
800 g marchewki
1 cebula
1 zabek czosnku
2 lyzki oliwy
1 l bulionu warzywnego
1 lyzeczka mielonego kuminu
sol
swiezo mielony czarny pieprz
80 g kaszy kuskus
2 lyzki orzechow wloskich
po 3 galazki swiezej miety i natki pietruszki
200 g sera feta
3 lyzki soku z cytryny
Marchewke obrac, umyc, pokroic w kostke. Cebule i czosnek obrac, posiekac. W garnku rozgrzac oliwe, podsmazyc cebule, czosnek i marchewke. Wlac bulion, dodac mielony kumin, zagotowac. Gotowac pod przykryciem przez ok. 10 min.
Kuskus wsypac do miski, dodac szczypte soli i zalac 50 ml wrzacej wody. Przykryc miske talerzykiem i odstawic na 4-5 min. Orzechy posiekac, przelozyc do kuskusu, wymieszac. Ziola oplukac, osuszyc, posiekac.
Do zupy dodac polowe sera feta, zmiksowac na gladko. Doprawic do smaku sola, pieprzem i sokiem z cytryny. Zupe podawac z pokruszonym pozostalym serem feta i kuskusem, posypana ziolami.
Komentarze
A zupa ma przepiękny kolor.
Zupa wygląda bardzo apetycznie! :)
Pozdrowienia:)