Placuszki z ricotty z bananami i syropem klonowym.
Idealne na sniadanie lub podwieczorek. Delikatne, puszyste, pachnace bananami placuszki z dodatkiem sera ricotta. Do ciasta nie dodajemy cukru, cala slodycz pochodzi z bananow i syropu klonowego, ktorym polewamy placuszki przed podaniem. Najlepiej smakuja jeszcze cieple, z dodatkiem swiezych owocow. Goraco polecam :)
Placuszki z ricotty z bananami i syropem klonowym
*inspiracja: "Kochen mit Leila" Leila Lindholm
Skladniki na ok. 14 malych placuszkow:
250 g sera ricotta
3 jajka
250 ml mleka
150 g maki pszennej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 banany
maslo do smazenia
syrop klonowy do polania placuszkow
Jajka rozbic, oddzielic zoltka od bialek. Ricotte przelozyc do miski, dodac mleko i zoltka, wymieszac.
Make wymieszac ze szczypta soli i proszkiem do pieczenia, dodac do masy, dokladnie wymieszac.
Z bialek ubic na piane, delikatnie wymieszac z ciastem. Banany obrac, pokroic na plasterki, dodac do ciasta, wymieszac.
Na patelni, na srednim ogniu, rozgrzac maslo. Smazyc male placuszki na zlotobrazowo.
Podawac polane syropem klonowym, z dodatkiem swiezych owocow.
Komentarze
Pozdrawiam:)
I do tego maliny,cudny duet.