Torcik orzechowo-kawowy.
Dzis torcik :) Z kawalkami orzechow wloskich i kawa. Przelozony pysznym, mega kalorycznym i slodkim, kremem kawowym (polecam zmniejszyc nieco ilosc cukru pudru w kremie). Ciasto ladnie rosnie (wyrasta z "gorka", ktora trzeba pozniej sciac aby blaty ciasta byly rowne). Z kazdym dniem torcik byl coraz lepszy. Jesli lubicie bardziej wilgotne ciasta proponuje dodatkowo nasaczyc blaty likierem kawowym lub po prostu herbata. Goraco polecam :)
Torcik orzechowo-kawowy
*inspiracja: "Kuchenliebe" Julian Day
Skladniki na 8-10 kawalkow:
1 lyzka kawy rozpuszczalnej w proszku
200 g maki pszennej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
170 g miekkiego solonego masla
150 g drobnego cukru
3 jajka (M)
55 g mielonych migdalow bez skorki
100 g posiekanych orzechow wloskich
12 polowek orzechow wloskich do dekoracji
Krem:
1 lyzka kawy rozpuszczalnej w proszku
150 g miekkiego solonego masla
300 g cukru pudru (dalam 250 g)
Piekarnik rozgrzac do temp. 170°C. Dno tortownicy o srednicy 18 cm wylozyc papierem do pieczenia, boki posmarowac maslem.
Kawe rozpuscic w 2 lyzkach wrzacej wody, wymieszac. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia. Miekkie maslo zmiksowac z cukrem az powstanie gladka masa. Dodawac po jednym jajku, kazde jajko dobrze wmiksowac. Dodac rozpuszczona kawe, make z proszkiem, mielone migdaly i posiekane orzechy, wymieszac (nie mieszac zbyt dlugo).
Wylozyc ciasto do przygotowanej formy, wyrownac powierzchnie. Piec w nagrzanym piekarniku, na srodkowym poziomie, przez 55-60 min. (pieklam 10 min. dluzej). Przed wyjeciem z piekarnika sprawdzic za pomoca drewnianego patyczka czy ciasto sie juz upieklo (patyczek wbity w ciasto po wyjeciu powinien byc czysty).
Wyjac ciasto z piekarnika, piekarnik pozostawic wlaczony. Ciasto postawic na kuchennej kratce aby wystyglo. Blache wylozyc papierem do pieczenia, wylozyc na nia polowki orzechow. Prazyc orzechy przez 10 min. wkladajac blache na najnizszy poziom piekarnika. Wyjac, wystudzic.
Przygotowac krem: kawe rozpuscic w 2 lyzkach wrzacej wody, wystudzic. Do miski przelozyc miekkie maslo, dodac cukier puder i wystudzona kawe, zmiksowac na kremowa mase.
Wystudzone ciasto przekroic w poprzek na pol. Posmarowac polowa kremu dolny blat ciasta, przykryc go drugim blatem, docisnac. Wierzch tortu posmarowac pozostalym kremem. Udekorowac polowkami orzechow wloskich.
Ciasto mozna przechowowac, w przewiewnym pojemniku, przez 4- 5 dni.
Przepis dodaje do akcji "Orzechowy Tydzien"
Komentarze
Gdyby można było się poczęstować...