Korzenne ciasto z jablkami i cydrem.
Wilgotne, pachnace przyprawami ciasto z jablkami, rodzynkami, orzechami wloskimi i cydrem. Jego przygotowanie nie wymaga wiele czasu, wystarczy tylko zmiksowac wszystkie skladniki, przelozyc do formy i upiec. Ciasto nie rosnie zbyt wysokie, co widac na zdjeciach. Cydru nie czuc w ciescie, nadaje mu jedynie wilgotnosci. Polecam :)
Korzenne ciasto z jablkami i cydrem
*inspiracja: "Das grosse Bauernhof Kochbuch" Sarah Mayor
Skladniki na tortownice o srednicy 24 cm:
175 g miekkiego masla (o temp. pokojowej)
215 g maki pszennej
15 g maki ziemniaczanej
1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki soli
1/4 lyzeczki mielonego cynamonu
1/4 lyzeczki mielonych gozdzikow
1/4 lyzeczki mielonego imbiru
1/4 lyzeczki swiezo startej galki muszkatolowej
300 g drobnego cukru + troche do posypania ciasta (dalam 250 g)*
2 jajka (M)
3 lyzki cydru
450 g jablek
75 g rodzynek
100 g orzechow wloskich, posiekanych
Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Tortownice o srednicy 24 cm wysmarowac maslem, dno tortownicy wylozyc papierem do pieczenia. Jablka obrac, usunac gniazda nasienne a nastepnie pokroic w 1 cm kostke.
Make wsypac do miski, dodac make ziemniaczana, proszek do pieczenia, sol i przyprawy, wymieszac. Dodac cukier i jajka, miksowac przez 1 min. Wbic jajka, miksowac na wysokich obrotach przez kolejna 1 min. Wlac cydr, wymieszac.
Do ciasta dodac kawalki jablek, rodzynki i posiekane orzechy, wymieszac za pomoca drewnianej lyzki lub szpatulki. Przelac ciasto do formy, wyrownac powierzchnie.
Wstawic forme do piekarnika i piec ciasto przez ok. 1 godz. 15 min., az drewniany patyczek wbity w ciasto bedzie po wyciagnieciu czysty. Kiedy wierzch ciasta sie zrumieni przykryc je folia aluminiowa. Upieczone ciasto wyjac z piekarnika, wystudzic na kuchennej kratce.
Przed podaniem posypac ciasto pozostalym cukrem.
* zmniejszylam ilosc cukru do 250 g a i tak ciasto bylo jak dla nas zbyt slodkie (zmniejszcie ilosc cukru wg wlasnego uznania).
Komentarze
Pozdrawiam:)
Pozdrowienia.