Filety drobiowe faszerowane twarozkiem i oliwkami.
Pyszna propozycja obiadowa lub kolacyjna: filety z piersi kurczaka faszerowane kremowym serkiem, z dodatkiem czarnych oliwek i czosnku. Zapiekane pod "kolderka" z pomidorow. Mieso jest delikatne i soczyste, a samo danie lekkie i proste w przygotowaniu. Ja podalam je z salatka i czosnkowa bagietka. Polecam :)
Filety drobiowe faszerowane twarozkiem i oliwkami
Skladniki na 4 porcje:
4 filety z piersi kurczaka (po 160 g kazdy)
1 zabek czosnku
5 czarnych oliwek bez pestek
200 g kremowego serka (np. Philadelphia)
4 pomidory
1/2 lyzeczki mieszanki ziol wloskich
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
1 lyzka oliwy
Czosnek obrac, razem z oliwkami drobno posiekac. Serek przelozyc do miski, dodac czosnek, oliwki i 1/4 lyzeczki ziol wloskich. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Pomidory umyc, osuszyc, pokroic w plasterki.
Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Filety z kurczaka oplukac, osuszyc, naciac wzdluz (nie przecinajac do konca) tworzac "kieszonke". W powstale naciecie wlozyc lyzeczka nadzienie z twarozku. Naczynie zaroodporne wysmarowac oliwa, ulozyc filety z kurczaka. Oproszyc sola i pieprzem.
Na kazdym kawalku miesa ulozyc plasterki pomidorow tak, aby lekko na siebie zachodzily. Posypac pozostalymi ziolami i skropic oliwa.
Wstawic forme do piekarnika i piec przez ok. 20 min. (jesli filety z kuczaka sa grubsze nalezy piec je 5-10 min. dluzej; nie za dlugo jednak bo moga stac sie zbyt suche).
Podawac z mieszanymi salatami z dodatkiem sosu winegret, ryzem, bialym chlebem lub bagietka.
Komentarze
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.