Brownies czekoladowo-dyniowe.
Mocno czekoladowe brownie z dodatkiem dyniowego puree, cynamonu i galki muszkatalowej. Wspaniale smakuje i uroczo wyglada :) Jeden kawalek zaspokoi ochote na codzienna dawke czekolady :) Niestety nie powstala mi na ciescie tak chrupiaca skorupka jaka widzialam na zdjeciu w gazecie, mimo to ciasto bylo pyszne. Polecam.
Brownies czekoladowo-dyniowe
*inspiracja: "Lisa. Sweet dreams" 8-10 (2014)
Skladniki na foremke 20 x 20 cm:
Puree z dyni:
250 g miazdzu z dyni (np. Hokkaido lub maslowej)
3 lyzki cukru
1 lyzeczka cynamonu
1/4 lyzeczki galki muszkatalowej
85 g kremowego serka (np. Philadelphia - dalam ricotte)
1 duze jajko (L)
Ciasto:
250 g gorzkiej czekolady
200 g miekkiego masla
150 g cukru
3 jajka (M)
75 g maki pszennej
50 g kakao w proszku
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 szczypty soli
Miazsz z dyni pokroic w kostke i razem z cukrem, przyprawami i 5 lyzkami wody wlozyc do garnka. Przykryc pokrywka i dusic dynie na malym ogniu az bedzie miekka. Zmiksowac, ew. przetrzec przez sito. Dodac ser i jajko, wymieszac. Odstawic aby puree wystyglo.
Kwadratowa forme o wymiarach 20 x 20 cm wysmarowac maslem i wylozyc papierem do pieczenia. Czekolade posiekac, stopic w kapieli wodnej.
Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Maslo przelozyc do miski, zmiksowac na kremowo. Dodac cukier i jajka, miksowac az masa bedzie gladka. Nastepnie wlac plynna czekolade. Make wymieszac z kakao, cukrem, proszkiem do pieczenia i sola, dodac do masy, zmiksowac.
Czekoladowa mase wylac na blache, wyrownac powierzchnie. Nastepnie wylozyc za pomoca lyzeczki "kleksy" z dyniowego puree, lekko przemieszac widelcem aby powstal "marmurek".
Wstawic forme do piekarnika i piec ciasto przez ok. 30-40 min. wyjac, wystudzic na kuchennej kratce.
Przepis dodaje do Festiwalu Dyni
Komentarze
wygląda również na baaardzo smaczne !