Udka drobiowe z oliwkami i rozmarynem.
Hiszpanska klasyka - udka drobiowe duszone z duza iloscia czosnku, swiezym rozmarynem i zielonymi oliwkami. Podczas duszenia sos pieknie gestnieje, staje sie kremowy i pyszny. W przepisie byl jeszcze dodatek brandy, ktora zapalalo sie przed dodaniem bialego wina i bulionu, ja jednak zrezygnowalam z tego dodatku. Przepis z ksiazki Omara Allibhoy "Tapas", ktora nie moge przestac sie zachwycac :) Goraco polecam na pyszny obiad :)
Udka drobiowe z oliwkami i rozmarynem
*inspiracja: "Tapas" Omar Allibhoy (ang. klik)
Skladniki na 4 porcje:
8 udek z kurczaka (tych kwadratowych czesci)
sol
swiezo mielony czarny pieprz
50 ml oliwy
6-8 zabkow czosnku, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki (dalam 4 zabki)
1 cebula, obrana i pokrojona w cienkie paski
1 lyzka maki pszennej
2 galazki swiezego rozmarynu
1 kieliszek bialego wina
200 ml bulionu drobiowego (lub wody)
150 g zielonych oliwek bez pestek
Udka z kurczaka umyc, osuszyc, oproszyc z obydwu stron sola i pieprzem. Na duzej, ciezkiej patelni rozgrzac mocno oliwe, podsmazyc udka na zlotobrazowo (najpierw skora do dolu aby wytopil sie tluszcz). Zdjac mieso z patelni, odstawic na bok.
Zmniejszyc ogien, na tluszczu ze smazenia kurczaka podsmazyc nastepnie cebule i czosnek. Oproszyc maka i smazyc dalej, ciagle mieszajac, przez 1 min. Wlac biale wino, dodac rozmaryn, mieszac az wino odparuje a sos bedzie gladki. Wlozyc z powrotem udka na patelnie.
Wlac bulion, dodac oliwki i troche pieprzu. Dusic pod przykryciem przez kolejne 20-40 min., az udka beda miekkie* Ponownie doprawic do smaku sola i pieprzem. Podawac np. z ziemniakami z wody.
* czas duszenia miesa zalezy od wielkosci udek, dobrze jest sprawdzic po podanym czasie, czy udka sa juz miekkie a mieso odchodzi od kosci; moje udka byly dosyc duze wiec dusilam je dwa razy dluzej
Komentarze
A wiesz, że robiłam bardzo, bardzo podobnego, też rozmarynem, ale bez oliwek i był z kuchni greckiej? :-) Bodajże pierwszy wpis na blogu.
Smacznego Majko!
Usciski ;)