Ciasto cytrynowo-jogurtowe z jezynami.
Nie mialam ostatnio "reki" do ciast ucieranych. Jedyne ciasto, ktore mi wychodzilo i ktore pieklam bardzo czesto, to placek poznanski ze sliwkami (przepis znajdziecie tu: klik). W pozostalych ciastach wciaz wychodzil mi zakalec. Az do wczoraj, kiedy to spobowalam przelamac zla passe i udalo sie! Do tego ciasta podchodzilam z pewna rezerwa bojac sie, ze bedzie kolejna porazka. Jakiez bylo moje zdziwienie, gdy wyciagnelam z piekarnika pieknie wyrosniete ciasto, ktore po wystudzeniu i przekrojeniu okazalo sie miec wspaniala konsystencje. O zakalcu nie bylo mowy. Delikatne, puszyste i mocno cytrynowe z dodatkiem jogurtu naturalnego i swiezych jezyn. Z chrupiaca cukrowa skorka. Zamiast jezyn mozna uzyc jagod lub malin. Wszystkie skladniki ciasta dobrze jest wyjac z lodowki na co najmniej godzine przez pieczeniem aby ogrzaly sie do temperaury pokojowej. Goraco polecam :)
Ciasto cytrynowo-jogurtowe z jezynami
*inspiracja: Sarah Mayor "Das grosse Bauernhof Kochbuch" (ang. klik)
Skladniki na 1 keksowke:
250 g maki pszennej
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
115 g masla w temp. pokojowej
225 g drobnego cukru
skorka i sok z 1 duzej, niewoskowanej cytryny (bio)
2 duze jajka (L)
100 g jogurtu naturalnego (3,5 % tluszczu)
25 g mielonych migdalow
200 g swiezych jezyn (malin lub jagod)
100 g cukru krysztalu plus troche do posypania (dalam drobny cukier)
Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Keksowke o pojemnosci 900 ml wylozyc papierem do pieczenia. Jezyny oplukac, osaczyc na sicie.
Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i szczypta soli, przesiac do miski. Do drugiej miski wlozyc miekkie maslo, dodac cukier i miksowac przez 5 min., dodac skorke z cytryny. Nastepnie dodawac po jednym jajku (dodajac drugie jajko wsypujemy tez 1 lyzke maki z proszkiem), zmiksowac. Dodawac, ciagle miksujac, na zmiane make z proszkiem i jogurt. Na koniec wsypac mielone migdaly, wymieszac.
Podzielic ciasto na 3 czesci. Na dno formy wylozyc 1/3 masy, ulozyc polowe jezyn. Wylac kolejna porcje ciasta, polozyc reszte jezyn, zalac pozostalym ciastem. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec przez 45-50 min. Nastepnie przykryc ciasto folia aluminiowa i piec kolejne 20-25 min. Przed wyjeciem z piekarnika sprawic za pomoca drewnianego patyczka czy ciasto sie upieklo.
Wyjac ciasto z piekarnika, odstawic na 5 min. W miseczce wymieszac cukier z sokiem cytrynowym, polac jeszcze cieple ciasto. Nastepnie wyjac delikatnie ciasto z formy i odstawic na kuchenna kratke do wystygniecia.
Przed podaniem usunac z ciasta papier i posypac je po wierzchu cukrem.
Komentarze
Takie ciasto z owocami , ucierane , wymieszane itd plus drożdżowe ciasta to moje ulubione są
Obserwuję i będę odwiedzać :)
Pozdrawiam:)
Obserwuję i będę zaglądać:)
Pozdrawiam:)