Sernik tiramisu na zimno.
Bardzo lubie tiramisu. Wrecz uwielbiam :) We wszystkich mozliwych wersjach. Na blogu znajdziecie juz kilka przepisow. Dzis zapraszam Was na pyszny sernik bez pieczenia, o smaku tiramisu. Z kremowa masa serowa, ulozona na wilgotnych, nasaczonych kawa biszkoptach. Nie za slodki, idealny. Calosc posypana gruba warstwa kakao. Robilam ten sernik juz dwa razy: za pierwszym razem z serkiem Philadelphia (dla nas okazal sie jednak zbyt slony), za drugim razem z serem ricotta i w takiej wersji okazal sie byc idealny. Goraco polecam :)
Sernik tiramisu na zimno
czasopismo: "Meine Familie und ich. Die besten Käsekuchen" 3 (2011)
Skladniki na tortownice o srednicy 26 cm:
Spod:
150 g podluznych biszkoptow
ok. 300 ml mocnej zimnej kawy
Krem:
6 listkow zelatyny
4 lyzki likieru migdalowego amaretto
500 g kremowego serka Philadelphia (ja dalam ricotte)*
250 g sera mascarpone
80 g cukru
Dodatkowo:
3 lyzki kakao
ew. wiorki czekolady do dekoracji
Tortownice wylozyc papierem do pieczenia. Biszkopty moczyc krotko w w kawie i wykladac nimi dno tortownicy.
Przygotowac krem: zelatyne moczyc przez 5 min. w zimnej wodzie, nastepnie odcisnac. W malym rondelku podgrzac lekko likier, rozpuscic w nim zelatyne.
Serek Philadelphia zmiksowac z mascarpone i cukrem. Do rozpuszczonej w likierze zelatyny dodac najpierw 2 lyzki masy serowej, wymieszac. Nastepnie dodac pozostala mase, dokladnie wymieszac. Wylozyc mase na spod z biszkoptow. Wstawic sernik do lodowki i schladzac co najmniej 3 godz.
Przed podaniem posypac sernik kakao i ew. udekorowac wiorkami czekoladowymi.
* jesli nie lubicie slonego posmaku serka Philadelphia mozecie go zastapic serem mascarpone, ricotta lub trzykrotnie mielonym twarogiem
Komentarze
Bajeczny sernik :)
Pozdrawiam serdecznie :)