Pie z kurczakiem, porem i estragonem.
Pyszny pie, doskonaly na weekendowy obiad. Z miesem drobiowym, porem, pieczarkami i marchewka. W gestym sosie smietanowym z dodatkiem ziol: natki pietruszki, szczypiorku i estragonu, ktory ma lekko anyzowy posmak. Calosc zapieczona pod ciastem francuskim. Do jego przygotowania mozna uzyc miesa drobiowego z rosolu lub, tak jak ja, gotowanej (lub smazonej) piersi kurczaka. Szybko sie go przygotowuje i atrakcyjnie wyglada na stole. Ja podalam go z dodatkiem ryzu basmati. Wszystko (tzn. mieso i sos) mozecie przygotowac wczesniej a pozniej tylko lekko podgrzac, wymieszac, przelozyc do formy i zapiec w piekarniku. Polecam :)
Pie z kurczakiem, porem i estragonem
Ellen Parnavelas, Ryland Peters "Winterwohlfühlküche"
Skladniki na 4 porcje:
1 lyzka oliwy
1 lyzka masla
1 cebula, obrana i posiekana
2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
2 pory, oczyszczone i pokrojone w krazki
1 chlust bialego wytrawnego wina
60 g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych na cwiartki
75 g mrozonego zielonego groszku
500 g miesa z gotowanego kurczaka (dalam piersi)
375 g ciasta francuskiego
1 jajko, rozmacone (do posmarowania)
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
Sos:
50 g masla
4 lyzki maki pszennej
500 ml goracego bulionu drobiowego (dalam warzywny)
100 g smietany kremowki
kilka galazek estragonu, listki oderwane od galazek i drobno posiekane
1 peczek szczypiorku, posiekany
1 peczek natki pietruszki, posiekany
Piekarnik rozgrzac do temp. 190°C.
Na glebokiej patelni rozgrzac maslo i oliwe. Wrzucic marchewke i pora, smazyc mieszajac przez 5-8 min. Przyprawic do smaku sola i pieprzem, dodac grzyby, wlac wino i dusic kolejne 3-5 min. Jesli trzeba dodac oliwy lub masla. Nastepnie dodac mieso z kurczaka i zielony groszek, wymieszac, odstawic na bok.
Przygotowac sos: w rondelku, na malym ogniu, stopic maslo, wsypac make i zasmazyc przez 1 min. ciagle mieszajac. Nastepnie, ciagle mieszajac, wlewac stopniowo goracy bulion i smietane, zagotowac i gotowac az sos zgestnieje. Dobrze przyprawic do smaku sola i pieprzem, dodac posiekany estragon, szczypiorek i natke, wymieszac. Przelac sos do kurczaka, wymieszac, przelozyc wszystko do naczynia do zapiekania (30x20 cm).
Ciasto francuskie wyjac z lodowki na 20 min. przed uzyciem. Rozwalkowac je na lekko omaczonym blacie na odpowiednia wielkosc, przykryc nim nadzienie. Brzegi ciasta dobrze docisnac do formy. Z pozostalego ciasta wyciac wzory wg uzniania i udekorowac nimi wierzch zapiekanki. Posrodku ciasta zrobic naciecie na krzyz aby para mogla swobodnie wydstawac sie podczas pieczenia. Wierzch ciasta posmarowac rozmaconym jajkiem.
Wstawic pie do nagrzanego piekarnika i piec do zrumienienia ciasta przez 30-40 min. Podawac natychmiast po przygotowaniu.
Rada: w wersji wegetarianskiej mozna pominac kurczaka i bulion drobiowy i zastapic je ok. 300 g marchewki, pora i grzybow. Mozna tez wykorzystac inne warzywa, np. pasternak, brokuly, kalafior, cukienie, zielona fasolke czy szparagi.
Komentarze
Pięknego poniedziałku Majko.
wpraszam się na obiad!
Buziaki ;*
Pozdrowionka Kochana :)