Piate urodziny bloga. Deser tiramisu z rabarbarem i pistacjami.
Znow zapomnialam o urodzinach mojego bloga... Dokladnie w niedziele minelo piec lat (!) jak jestem tu z Wami. Duzo sie od tego czasu zmienilo, wiele sie nauczylam. Nie zmienilo sie jednak jedno: moja ochota do blogowania :) To byl wspanialy czas ale wiem, ze najlepsze jeszcze przede mna. Wciaz nie mam dosyc blogowania wiec na pewno znajdziecie tu jeszcze niejedno pyszne danie. Dziekuje Wam, ze jestescie ze mna, odwiedzacie mojego bloga, komentujecie i korzystacie z przepisow tu zamieszczonych.
A teraz zapraszam Was na pyszny, wiosenny deser "a la tiramisu". Trwa wlasnie sezon na rabarbar wiec postanowilam, ze na urodziny bloga zaserwuje ciasto lub deser z rabarbarem wlasnie. Niestety nie udalo mi sie znalezc czerwonej odmiany rabarbaru wiec dla poprawienia koloru dodalam mrozone maliny. Deser nie zawiera alkoholu i kawy wiec moga go tez jesc dzieci (biszkopty sa nasaczone sokiem pomaranczowym). Kremowa serowa masa swietnie komponuje sie z kwaskowatym musem rabarbarowo-malinowym. Calosc uwienczona jest chrupiacymi pistacjami. Pycha! Goraco polecam :)
Przy okazji polecam tez przepyszny torcik rabrarbarowy ze snieznym musem (klik). Mozna sie od niego uzaleznic :)
Deser tiramisu z rabarbarem i pistacjami
*inspiracja: "Lecker" 4 (2014)
Skladniki na 6-8 porcji:
300 g rabarbaru (dalam 200 g rabarbaru i 100 g malin)
50 g + 125 g cukru (lub mniej wg uznania)
9-12 podluznych biszkoptow do tiramisu
sok z 2 pomaranczy (ok. 120 ml)*
500 g serka mascapone
500 g chudego kremowego sera (dalam quark)
1 op. cukru waniliowego
2 lyzki posiekanych niesolonych pistacji
Rabarbar oczyscic, ew. obrac (ja nie obieralam), pokroic na male kawalki. W rondelku skarmelizowac 50 g cukru, wrzucic polowe rabarbaru, dusci przez ok. 5 min. Nastepnie dodac reszte rabarbaru (i ew. maliny), dusic jeszcze 1 min. Przelozyc mus do miseczki, odstawic aby wystygl.
Spod prostokatnej formy (o wymiarach np. 18x24x5cm) wylozyc ciasno biszkoptami. Nasaczyc biszkopty sokiem z pomaranczy.
Przygotowac krem: mascarpone wymieszac (najlepiej za pomoca miksera) z serkiem, cukrem (125 g) i cukrem waniliowym na kremowa mase. Wylozyc mase na biszkopty. Na wierzchu rozlozyc mus rabarbarowy.
Wstawic deser na co najmniej 2 godz. do lodowki (najlepiej na cala noc). Przed podaniem posypac posiekanymi pistacjami.
* w wersji dla doroslych mysle, ze swietnie sprawdzilby sie tu dodatek likieru pomaranczowego Cointreau
Komentarze
no i tiramisu cudne :)
ślę CI wirtualnego całusa i najpiękniejsze życzenia!
pięć lat to kawałek czasu.... Efektywnego i efektownie czasu w kuchni, wielu ciekawych inspiracji i radości z blogowania!
p.s.właśnie zaczęłam liczyć u siebie... niebawem też będzie 5:)
Wszystkiego co najlepsze Kochana Majeczko, piękna rocznica, gratuluję !:)
i samych przyjemności w urodziny!
pozdrawiam :)
a deser pierwsza klasa :)
Buziaki ;*
Usciski :))