Buleczki rabarbarowo-waniliowe z marcepanem.
Pyszne i miekkie drozdzowe buleczki z rabarbarem, wanilia i marcepanem. Nadzienie do buleczek jest po prostu rewelacyjne! Wszystkie smaki swietnie tu ze soba wspolgaraja. Buleczki same w sobie (bez nadzienia) nie sa slodkie, slodyczy nadaje im mus rabarbarowo-waniliowy i cukier, w ktorym obtaczamy je po upieczeniu. Wierzch buleczek jest pysznie chrupiacy. Ciekawostka jest tu sposob przygotowania drozdzowego ciasta: wszystkie skladniki, ktorych uzywamy sa zimne. Zagniecionego ciasta nie odstawiamy do wyrosniecia. Formujemy od razu bulki, ktore nastepnie odstawiamy do napuszenia na 1,5 godz. Mimo to buleczki ladnie rosna a po upieczeniu sa mieciutkie i maja fajna strukture ciasta. Jesli chcemy czesc buleczek mozna zamrozic od razu po upieczeniu (kiedy oczywiscie wystygna) a pozniej, juz rozmrozone, posmarowac woda i obtoczyc w cukrze. Goraco polecam na wiosenne party lub piknik :)
Buleczki rabarbarowo-waniliowe z marcepanem
Lisa Lemke "Sommerküche" (z moimi duzymi zmianami)
Skladniki na 10-15 buleczek:
Ciasto drozdzowe:
380 g maki pszennej
87 g masla
25 g swiezych drozdzy
125 ml zimnego mleka (3,5% tluszczu)
1 jajko
35 ml jasnego syropu cukrowego (dalam syrop klonowy)
1/4 lyzeczki soli
Nadzienie:
200 g rabarbaru*
100 g cukru
100 g masy marcepanowej, startej na tarce
25 g miekkiego masla
cukier do posypania buleczek
Laske wanilii przeciac wzdluz na pol, za pomoca noza wyskrobac ziarenka, przelozyc do garnka (ziarenka i laske wanilii). Rabarbar oczycic, umyc, pokroic w mala kostke, dodac do wanilii. Zagotowac, gotowac mieszajac na malym ogniu. Kiedy rabarbar bedzie miekki i pusci troche soku, wsypac cukier. Wymieszac i gotowac na malym ogniu, bez przykrycia, kolejne 15 min.
Zdjac garnek z ognia, wystudzic rabarbar. Wyjac laske wanilii, dodac starty na tarce marcepan i miekkie maslo, dobrze wymieszac. Odstawic na bok.
Przygotowac ciasto drozdzowe: do misy miksera wkruszyc drozdze, zalac je zimnym mlekiem i wymieszac aby drozdze sie rozpuscily. Nastepnie dodac jajo, syrop i sol, wymieszac. Make wysypac na stolnice, dodac zimne maslo, posiekac calosc az powstanie kruszonka. Przelozyc do mieszanki mleka i drozdzy, zagniesc gladkie ciasto (ja zagniatalam mikserem przez 8 min.).
Gotowe ciasto przelozyc na stolnice lekko posypana maka i uformowac gruby walek. Za pomoca noza odcinac kawalki ciasta. Kazdy kawalek rozplaszczyc, na srodek polozyc lyzke musu rabarbarowego, zalepic i uformowac buleczke. Gotowe buleczki ukladac na duzej blasze, laczeniem ku dolowi, w papilotkach na muffinki. Przykryc czysta sciereczka i odstawic do wyrosniecia na 1,5 godz. az buleczki podwoja objetosc.*
Piekarnik nagrzac do temp. 225°C. Wstawic wyrosniete buleczki i piec 8-10 in. do zrumienienia. Wyjac, wylozyc na kuchenna kratke aby przestygly. Jeszcze cieple posmarowac woda i obtoczyc w cukrze.
* ja dalam do koloru jeszcze kilka mrozonych malin
** z racji tego, ze ostatnio bylo dosyc zimno moje buleczki wyrastaly przez 1 godz. w temp. pokojowej a nastepnie wstawilam je do piekarnika nastawionego na 50°C gdzie rosly kolejne 30 min.
Komentarze
Ciekawy przepis.
Wspaniałe te babeczki :) aż slinka leci na sam widok.
Bardzo lubię wypieki z rabarbarem dlatego porywam buleczke do kawy ;*
Buziaki ;*
Usciski.
Pozdrowienia dla rodzicow :)
Pozdrowienia.
Usciski.
patrzę na te bułeczki jak zaczarowana!
Doskonałe.
A u mnie też rabarbar...
Uściski :*