Tagliatelle con carciofe e prosciutto crudo.
Makarony to dania, ktore nigdy mi sie nie znudza. Cala moja rodzinka, wlaczajac Malego, jest mocno "makaronowa" :) Cieszy mnie to bardzo bo moge bezkarnie czesto przygotowywac wszelkiego rodzaju pasty i wiem, ze moi mezczyzni zawsze przyjma je entuzjastycznie. Najbardziej uwielbiam takie dania, ktore przygotowuje sie doslownie w kilka minut, te kilka minut, ktore potrzebne sa nam na ugotowanie makaronu. Kiedy makaron sie gotuje my robimy sos, pozniej wszystko razem mieszamy i gotowe! Pod tym wzgledem Gino D'Acampo nigdy mnie nie zawiodl. Wszystkie przepisy jego autorstwa, ktore wyprobowalam moge z czystym sumieniem polecic. Tak tez jest z dzisiejszym makaronem. Przepis znalazlam w ksiazce Gino "Wloskie dania makaronowe". Po raz kolejny przekonalam sie, ze aby powstala wspaniala pasta nie potrzeba wiele. Wystarcza serca karczochow marynowane w oleju (probowalam tez wersje z karczochami z solonej zalewy, w porownaniu z tymi w oleju sa ostrzejsze w smaku), kilka plasterkow szynki parmenskiej i czerwona cebula. Oczywiscie obowiazkowo biale wytrawne wino, z ktorego podczas podgrzewania wyparuje alkohol pozostawiajac pyszny posmak. Calosc na koncu posypujemy tartym parmezanem i wystarczy juz tylko wziac widelec i zajadac :) Goraco polecam.
Tagliatelle con carciofe e prosciutto crudo (taglaitelle z karczochami i szynka parmenska)
Skladniki na 4 porcje:
6 lyzek oliwy
2 czerwone cebule, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
10 plastrow szynki parmenskiej, pocietych wszerz w paski
10 serc karczochow w oleju, osaczonych i pocwiartowanych
100 ml bialego wytrawnego wina
3 lyzki swiezo posiekanej natki pietruszki
400 g makaronu tagliatelle
80 g parmezanu w kawalku
sol i pieprz do smaku
Rozgrzej oliwe na duzej patelni na srednim ogniu i smaz cebule wraz z szynka parmenska przez 5 min. od czasu do czasu mieszajac drewniana lyzka.
Dodaj karczochy, przypraw sola oraz pieprzem i smaz przez kolejne 3 min., co pewien czas mieszajac.
Wlej wino i podgrzewaj przez 1 min., aby alkohol wyparowal. Posyp natka, wymieszaj i odstaw na bok.
Ugotuj makaron al dente w duzym garnku z wrzaca woda. Odcedz i przeloz z poworotem do tego samego garnka.
Wlej sos, postaw garnek ponownie na malym ogniu i mieszaj przez 30 sekund, aby smaki sie polaczyly.
Naloz makaron na talerze, posyp wiorkami parmezanu i podawaj.
Komentarze
makaron,karczochy i dobra szynka.
Doskonałe!
Uwielbiam takie dania i Twoje ich fotografowanie .
Dobrego dnia!
Pozdrawiam!
zielonakuchnia.blogspot.com
Buziaki ;*
Dobrze mieć Gino 'pod ręką';)
Pycha!
W każdym razie - kocham włoską kuchnię i makaroniki mogłabym jeść naprawdę często. Twoje danie bardzo mi się podoba, zdjęcia bardzo apetyczne. Mniam.
Uściski:*
Pozdrawiam serdecznie!
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Buziaki.
Pozdrowienia.
Usciski.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Buziaki.
Pozdrowienia.
Buziaki.