Kremowa zupa serowa z figami i grzankami.
Dzis zapraszm na talerz pysznej zupy serowej :) Przepis na te zupe "wpadl" mi w rece calkiem przez przypadek, kiedy przegladalam jedna ze starych gazet z mojej kolekcji. A ze mialam w lodowce nadwyzke zoltego sera i dwie figi pozostale z nie calkiem udanego deseru postanowilam natychmiast ja przygotowac. Wyszla pyszna, mocno kremowa i "mocna" w smaku. Zdecydowanie dla wielbicieli serowych smakow. W polaczeniu ze slodycza fig i chrupiacymi grzankami smakowala rewelacyjnie (w przepisie podana byla tez szynka ja jednak jej nie mialam i nie dodalam do zupy). Mysle, ze taka zupa bylaby doskonala na proszony obiad lub kolacje. Nalezy tylko uwazac na ilosc soli dodawanej do zupy (radze sprobowac zupe przed dodaniem soli, poniewaz bulion i zolty ser tez moga byc slone). W oryginalnym przepisie podane bylo zoltko, ktore rozmieszane ze smietana dodajemy do zupy w celu jej zageszczenia. Ja zoltka nie dawalam, zwiekszylam za to ilosc zoltego sera i w takiej wersji podaje przepis. Polecam :)
Kremowa zupa serowa z figami i grzankami
Skladniki na 4 porcje:
ok. 250 g sera gouda lub innego twardego*
2 pelne lyzki maki pszennej
4 lyzki masla
1 l bulionu (dalam drobiowy)
1/2 szkl. smietany kremowki
peczek natki
1/2 peczka szczypiorku
2 kromki chleba tostowego
1-2 figi
ew. 4 plasterki szynki
sol
bialy pieprz
W garnku roztopic 3 lyzki masla, dodac make i przygotowac zasmazke. Nastepnie polaczyc bulion z zasmazka i gotowac razem 8 min., stale mieszajac. Doprawic do smaku sola i bialym pieprzem.
Ser zetrzec na tarce o duzych oczkach. Wrzucic do rosolu, mieszac, az calkowicie sie rozpusci. Zupe zdjac z ognia. Dodac smietane, wymieszac**.
Roztopic na patelni lyzke masla. Wrzucic pokrojony w kostke chleb tostowy. Zrumienic na malym ogniu. Wlac zupe na talerze, obficie posypac posiekana natka i drobno pokrojonym szczypiorkiem. Do kazdej porcji wlozyc troche grzanek oraz kawalek figi (ew. figi owinietej plasterkiem szynki).
* ilosc zoltego sera mozemy sobie indywidualnie zmieniac, w zaleznosci od tego jak geste lubimy zupy
** do zupy mozna tez dodac 1 zoltko wymieszane ze smietana jak to bylo w oryginalnym przepisie: wtedy dajemy tylko 150 g zoltego sera a po dodaniu smietany z zoltkiem garnek zdejmujemy z ognia - nie gotujemy!
**zrodlo: Pani Domu "Swiateczne potrawy" 1 (2008)
Komentarze
Na Twoich zdjęciach wygląda obłędnie!
Buziaki ;*
Usciski Majeczko :)
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrawiam.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.
Twoja wygląda fantastycznie, a dodatek fig to super pomysł.