Scottiglia con polenta alla spianatora (gulasz miesny z polenta).
Dzis zapraszam Was na obiad we wloskim stylu :) Pyszny, cieply i sycacy - gulasz miesny w pysznym pomidorowym sosie z polenta. Z dodatkiem szalwii, rozmarynu, jalowca i oczywiscie czerwonego wytrawnego wina. Ja przygotowalam gulasz z polowy porcji z miesa wolowo-wieprzowego ale mozna dodac do niego rowniez jagniecine a nawet dziczyzne. Przyznaje, ze polente jadlam i robilam po raz pierwszy. Jest pyszna i juz wiem, ze jeszcze nie raz pojawi sie w mojej kuchni :) Niestety nie udalo mi sie dostac polenty w wersji blyskawicznej wiec musialam ja przygotowac tradycyjnie i gotowac znacznie dluzej (przygotowalam ja wg przepisu zamieszczonego na opakowaniu). Goraco polecam :)
"To danie laczy roznorodne skladniki i idee typowe dla trzech regionow Wloch, zachowujac jednoczesnie podstawowy styl wloskiej kuchni. Polenta pochodzi z polnocy, scottiglia to toskanski gulasz z roznych rodzajow mies. Sposob jedzenia pochodzi natomiast z Abruzji. Wyrazenie alla spinatora odnosi sie do specjalnego okraglego stolu z Abruzji, na ktorym rozklada sie ugotowana polente, a na jej srodek naklada sie gulasz. Osoby zasiadaja wokol stolu i uzbrojeni w widelce zaczynaja konsumowac - taki posilek naprawde laczy ludzi".
Przepis z ksiazki Antonio Carluccio i Gennaro Contaldo "Dwaj lakomi Wlosi".
Scottiglia con polenta alla spianatora (gulasz miesny z polenta)
Skladniki na 10 porcji:
2,2 kg mieszanych mies: wieprzowiny, jagnieciny lub dziczyzny, jesli bedzie dostepna (ja zrobilam gulasz wolowo-wieprzowy)
100 ml oliwy z oliwek
4 lodygi selera naciowego, pokrojone w mala kostke
1 duza cebula, drobno posiekana
2 duze marchewki, pokrojone w mala kosteczke
3 zabki czosnku, drobno posiekane
200 ml czerwonego wina
1 lyzka stolowa owocow jalowca
1 lyzeczka ziarenek czarnego pieprzu
4 liscie szalwii
1 lyzka stolowa listkow rozmarynu
1,5 kb polpa di pomodoro lub passaty z kawalkami pomidorow
1 lyzeczka swiezo zmielonej galki muszkatolowej
2 lyzki stolowe przecieru pomidorowego
sol i swiezo zmielony czarny pieprz
Polenta concia:
3 l wody
20 g soli
600 g kaszy kukurydzianej, blyskawicznej
120 g sera fontana (lub taleggio) swiezo tartego - nie dalam
80 g parmezanu, swiezo startego
100 g masla
W pierwszej kolejnosci przygotuj gulasz. Mieso pokroj w kawalki wielkosci orzechow wloskich. W duzym garnku rozgrzej oliwe i wrzuc warzywa oraz czosnek. Podsmazaj przez okolo 7 min., az zmiekna. Dodaj mieso. Pozwol, by zrumienilo sie ze wszystkich stron, smazac je przez 8-10 min. Wtedy dodaj wino i zmniejsz ogien. Wrzuc owoce jalowca, ziarna pieprzu, listki szalwii, rozmaryn oraz passate pomidorowa i gotuj przez mniej wiecej 5 min. Dodaj galke muszkatolowa i przecier pomidorowy. Gotuj na malym ogniu bez przykrycia, przez 1 godz., az mieso bedzie miekkie. Dopraw do smaku sola i pieprzem.
Kiedy mieso bedzie prawie gotowe, zacznij przygotowywac polente. W duzym garnku zagotuj osolona wode. Wsyp kasze kukurydziana i gotuj przez kilka minut, mieszajac, az zgestnieje i zyska gladka konsystencje (uwazaj, by jej nie przypalic, kiedy zacznie intensywnie bulgotac). Zestaw z ognia i intensywnie wymieszaj. Nie przestawaj podgrzewac na malym ogniu.
Wyloz polente na wybrany talerz robiac w niej na srodku "studnie". Ponownie sprawdz czy gulasz jest odpowiednio doprawiony i naloz go w srodek "studni".
Komentarze
i gulasz i polentę spałaszowałabym bardzo chętnie.
Pysznie zaczynasz tydzień!
Ale, mimo moich skojarzeń, taki gulasz na polencie chętnie:)
pozdrawiam ciepło
Malwinna
Pozdrawiam Majeczko
a na takie danie to z checia sie wprosze, tylko daj znac kiedy mozna:)
Usciski:)
Buziaki i milego dnia ;-)
Usciski.
Pozdrowienia.
Sciskam Cie mocno :)
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.