Potrawka z kurczaka z dynia i chorizo.
Dynia na dobre rozgoscila sie w mojej kuchni :) Wciaz wyszukuje nowe przepisy na jej przygotowanie. Tym razem skusilam sie na potrawke z kurczaka z chorizo, szalwia, sherry i dynia oczywiscie. Musze przyznac, ze smak zaskoczyl mnie niesamowicie pozytywnie. Cala moja rodzinka byla zachwycona a Maly wyjadal dynie nie przestajac mruczec z zadowolenia :) Wszystkie smaki w tej potrawce swietnie sie komponuja a nastepnego dnia po odgrzaniu jest moim zdaniem jeszcze lepsza. Danie podalam z puree ziemniaczanym ale mnie lepiej smakowala nastepnego dnia z dodatkiem ryzu basmati. Goraco polecam :)
Potrawka z kurczaka z dynia i chorizo
Skladniki na 4 porcje:
3 lyzki oliwy
2 kurczaki (razem ok. 2,5 kg, podzielone na 8 czesci, obtoczone w mace - ja dalam tylko udka)
200 g chorizo, bez skory, pokrojone w plasterki
1 maly peczek szalwii
1 cebula, posiekana
6 zabkow czosnku, pokrojonych w plasterki (dalam troche suszonego czosnku)
2 lodygi selera naciowego, pokrojone w kawalki
1 mala dynia pizmowa, obrana, oczyszczona i pokrojona w kostke
200 ml wytrawnego sherry
600 ml bulionu drobiowego
400 g pomidorow, posiekanych
2 listki laurowe
sol
pieprz
1 lyzka posiekanej swiezej natki pietruszki, do dekoracji
Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Oliwe rozgrzac w naczyniu do zapiekania, podsmazyc kurczaka, chorizo i listki szalwii. Wyjac za pomoca lyzki cedzakowej na talerz, odstawic.
Na tluszcz pozostaly ze smazenia miesa wrzucic cebule, czosnek, seler naciowy i dynie, smazyc ok. 20 min.
Wlac sherry, bulion, dodac posiekane pomidory i listki laurowe. Doprawic do smaku sola i pieprzem.
Mieso z kurczaka, chorizo i szalwie wlozyc z powrotem do naczynia. Przykryc naczynie pokrywka i wstawic do piekarnika. Dusic ok. 1 godz.
Wyjac mieso z piekarnika, wylozyc na talerze. Posypac posiekana natka pietruszki. Podawac od razu po przygotowaniu z dodatkiem puree ziemniaczanego lub ryzu.
Przepis dolaczam do trwajacego wlasnie "Festiwalu Dyni".
Zrodlo: Anne Sheasby "Kürbis und Co."
Komentarze
Pozdrawiam gorąco!
Dodatek dyni i chorizo niezwykle mi się podoba.
Dobrego dnia!
Cudowne smaki:)
Buziaki ;*
wszyscy dyniują! ale i ja też niedługo zacznę.
pyszne danie.
idealne na jesienne słoty.
ugotuję w kociołku http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1071.html
będzie pychota :)