Babeczki z jablkami, syropem klonowym i cynamonem.
Przepyszne, mieciutkie i wilgotne jesienne babeczki z dodatkiem jablek, syropu klonowego i cynamonu. Obtoczone dodatkowo w cynamonowym cukrze. Cudownie pachna i smakuja jak...szarlotka:) Nie zrazajcie sie duza iloscia cukru (zarowno tego zwyklego, jak i brazowego) i syropu klonowego. Babeczki sa odpowiednio slodkie a ich slodycz rownowazy kwaskowy smak jablek. Ciasto jest dosyc geste i przygotowuje sie je blyskawicznie. Wystarczy tylko wymieszac skladniki za pomoca drewnianej lyzki (jak muffinki) i przelozyc do foremek. Ja pieklam w silikonowej foremce do muffinek w ksztalcie mini babeczek (wyszly mi 24 babeczki). Najlepsze zaraz po upieczeniu popijane kawa z mlekiem :) Polecam na jesienne dni :)
Przepis Donny Hay z ksiazki "Jahreszeiten" (klik).
Babeczki z jablkami, syropem klonowym i cynamonem
Skladniki na 12 mini babeczek (pieczonych w foremkach o pojemnosci 250 ml) lub 24 mini babeczki pieczone w foremce do muffinek):
375 g maki pszennej, przesianej
1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka mielonego cynamonu
250 g masla, rozpuszczonego
175 g brazowego cukru
125 ml syropu klonowego
4 jajka
6 jablek, obranych i stratych na tarce z duzymi oczkami
Dodatkowo:
220 g drobnego cukru
2 lyzeczki mielonego cynamonu
Piekarnik rozgrzac do 180°C. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Nastepnie dodac roztopione maslo, cukier, syrop klonowy, jajka i tarte jablka, wymieszac za pomoca drewnianej lyzki (ciasto jest dosyc geste).
Wylozyc ciasto do 12 mini foremek na babeczki dobrze wysmarowanych maslem (o poj. 250 ml kazda) lub do foremki do muffinek z wglebieniami w ksztalcie babeczek (ja pieklam w foremce do muffinek, na raty). Wstawic babeczki do nagrzanego piekarnika i piec 20 min. (sprawdzic za pomoca drewnianego patyczka czy sa dobrze upieczone).
Dodatkowy cukier wymieszac z cynamonem. Upieczone babeczki wyjac z piekarnika, natychmiast wyjac je z foremek. Jeszcze cieple obtaczac w cynamonowym cukrze. Ukladac na kratce aby ostygly.
Komentarze
jakie śliczne!
Jak zwykle u Ciebie uczta dla oczu.
A skład tych babeczek mnie zachwyca - syrop klonowy i jabłka.
Uwielbiam D.Hay.
Usciski :)
Pozdrawiam serdecznie!
A smak Twoich babeczek Majeczko musi byc wspaniały. :)
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrawiam.
Pozdrowienia.
Usciski.
Usciski.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam Cie cieplo.
Pozdrowienia.
Pozdrawiam.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.