12-ste urodziny bloga. Crumble rabarbarowo-malinowe z owsiana kruszonka.
Nie bede po raz kolejny pisac, jak ten czas leci bo leci nieublaganie :) Napisze tylko, ze ciesze sie bardzo, ze moge tu byc i nadal prowadzic bloga. I dziekuje za to, ze sa tu jeszcze osoby, ktore do mnie zagladaja :) Z okazji 12-tych urodzin bloga przygotowalam crumble rabarbarowo-malinowe z chrupiaca owsiana kruszonka. Crumble jest naprawde pyszne, lekko kwaskowe, przelamane slodycza kruszonki. Z dodatkiem lodow waniliowych to juz prawdziwa poezja smaku :) Goraco polecam.
Crumble rabarbarowo-malinowe z owsiana kruszonka
Skladniki na forme o srednicy 32 cm:
500 g rabarbaru
250 g mrozonych malin
40-50 g cukru
sok z 1/2 cytryny
1 lyzka maki ziemniaczanej
Kruszonka:
120 g miekkiego masla
100 g platkow owsianych
100 g maki orkiszowej
100 g cukru trzcinowego
szczypta soli
ew. 1 szczypta cynamonu lub mielonego kardamonu
Do podania:
lody waniliowe lub bita smietana
Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Wszystkie skladniki kruszonki przelozyc do misy miksera, zmiksowac az powstana grudki (lub wyrobic kruszonke recznie). Wstawic na 30 min. do lodowki.
Rabarbar umyc, obrac z wlokien, pokroic na kawalki. Wymieszac z 50 g cukru i sokiem z cytryny, przelozyc do formy. Dodac zamrozone maliny, wymieszac. Calosc oproszyc maka ziemniaczana (dzieki temu sok wyplywajacy z owocow lekko zgestnieje).
Schlodzona kruszonke wyjac z lodowki, posypac nia owoce. Wstawic forme do nagrzanego piekarnika i zapiekanc 30-40 min. az owoce puszcza sok.
Wyjac crumble z piekarnika i lekko przestudzic.
Podawac na cieplo z dodatkiem lodow waniliowych lub bitej smietany.
Komentarze
Pozdrawiam serdecznie