Drozdzowy wieniec z serowo-orzechowym nadzieniem.

Na zblizajaca sie Wielkanoc mam dla Was mieciutki i pyszny wieniec drozdzowy z serowo-orzechowym nadzieniem :) Mysle, ze taki wieniec, udekorowany pisankami i kolorowymi jajeczkami bedzie pieknie prezentowal sie na wielkanocnym stole. Ciasto ladnie rosnie, dobrze sie z nim pracuje. Podczas pieczenia rosnie bardzo mocno, z podanych skladnikow wychodzi naprawde duzy wieniec drozdzowy. Goraco polecam :) 

Kochani, zycze Wam wesolych, pelnych wiary, nadziei i milosci Swiat Wielkanocnych, smacznego jajka, bogatego zajaca oraz mokrego poniedzialku.
Drozdzowy wieniec z serowo-orzechowym nadzieniem 

Skladniki na 16 kawalkow: 
30 g swiezych drozdzy 
250 ml mleka 
70 g cukru 
600 g maki pszennej 
1 szczypta soli 
2 jajka (M) 
80 g miekkiego masla 

Nadzienie: 
200 g posiekanych orzechow (lub migdalow) 
70 g cukru 
 skorka starta z 1 pomaranczy (bio) 
 200 g mascarpone 

Lukier: 
cukier puder 
2 lyzki soku z pomaranczy 

Mleko podgrzac w rondelku (ma byc tylko lekko cieple, nie gorace). Wkruszyc drozdze, dodac 1 lyzke cukru, wymieszac. Przykryc rondelek talerzem i odstawic na 10 min. az drozdze podrosna. 

Do misy miksera wsypac make, pozostaly cukier, dodac szczypte soli, jajka, miekkie maslo i mleko z drozdzami. Wyrobic gladkie ciasto (wyrabiac 8-10 min.). Przykryc mise czysta sciereczka i odstawic na 75 min. do wyrosniecia. 

Przygotowac nadzienie: mascarpone przelozyc do miseczki, dodac cukier, skorke z pomaranczy, wymieszac. Dodac posiekane orzechy, ponownie dokladnie wymieszac. 

Tortownice z kominkiem o srednicy 26-28 cm dokladnie wysmarowac maslem (ja pieklam w formie do wieńca frankfurckiego (klik). Wyrosniete ciasto przebic piescia, lekko wyrobic. Podzielic na 16 czesci (po 68 g kazda). 

Kazdy kawalek ciasta lekko splaszczyc, nakladac po lyzeczce nadzienia, zlepiac ciasto formujac kulki. Ukladac kulki w przygotowanej formie: 8 kulek na dole, nastepnie kolejne 8 kulek ciasta na gorze. Przykryc czysta sciereczka i zostawic na 30 min. do wyrosniecia. 

Piekarnik rozgrzac do temp: 180°C. Wyrosniete ciasto wstawic do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 min. Wyjac, wystudzic w formie na kuchennej kratce. 

Przygotowac lukier: z cukru pudru i soku z pomaranczy przygotowac lukier, wyjac ciasto z formy, polac lukrem i odstawic aby lukier zastygl. Posypac ciasto cukrem pudrem a nastepnie udekorowac pisankami i kolorowymi jajeczkami.

Komentarze