Wesolych Swiat! Cytrynowe ciasteczka z lemon curd i lukrem.

To juz ostatnie ciasteczka przed swietami :) Jesli jestescie podobnie jak ja zwolennikami cytrusowych smakow, to te ciasteczka na pewno Wam zasmakuja. Sa mocno cytrynowe za sprawa lemon curd i grubej warstwy cytrynowego lukru. Poza tym do kruchego ciasta, z ktorego wycinamy ciasteczka, dodajemy starta skorke cytrynowa... Goraco polecam :) 

  Spokojnych, radosnych i spedzonych w rodzinnej atmosferze Swiat Bozego Narodzenia. Niech ten czas bedzie dla Was naprawde wyjatkowy, pelen milosci i cieplych chwil. Wesolych Swiat!


Cytrynowe ciasteczka z lemon curd i lukrem 

Skladniki na 60 pojednczych ciasteczek: 

200 g masla 
300 g maki pszennej 
80 g cukru pudru 
2 zoltka (M) 
1 szczypta soli 
1 lyzeczka cukru z prawdziwa wanilia 
1 lyzeczka skorki startej z cytryny 
ew. 1 lyzeczka skorki startej z pomaranczy 

  Do przelozenia: cytrynowy krem lemon curd (sloik) 

  Lukier: 
ok. 200 g cukru pudru 
sok z cytryny 

 Maslo wyjac z lodowki na 30 min. przed przygotowaniem ciasteczek. Nastepnie pokroic je na male kawalki. 

 Wszystkie suche skladniki ciasta przelozyc do miski, dodac sol, maslo w kawalkach i zoltka. Szybko zagniesc gladkie ciasto. Uformowac z ciasta kule, lekko ja splaszczyc, owinac w folie spozywcza i wlozyc na 30 min. do lodowki. 

 Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Dwie duze blachy z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia. 

 Schlodzone ciasto rozwalkowac na blacie wysypanym maka na grunosc 4 mm. Za pomoca foremek wycinac ciasteczka w kasztalcie serduszek, kwiatkow i gwiazdek (cale serduszko a nastepnie serduszko z dziurka w srodku - ciasteczka beda pozniej przekladane lemon curd). 

 Ukladac ciasteczka na przygotowanych blachach i piec w nagrzanym piekarniku (na srodkowym poziomie) przez 8 min. Upieczone ciasteczka zdjac z blachy i wylozyc na kuchenna kratke do wystygniecia. 

 Z cukru pudru i soku z cytryny przygotowac lukier (powinien miec konsystencje gestej, plynnej smietany). Smarowac lukrem ciasteczka z dziurka, ulozyc na papierze do pieczenia i zostawic aby lukier zastygl. 

 Na calych ciasteczkach rozsmarowac troche kremu lemon curd, przykleic drugie ciasteczko z lukrem. 

Ciasteczka przelozone lemon curd mozna przechowywac przez 1 tydz. Ciasteczka bez kremu, jesli takie pieczemy, mozna przechowywac do kilku tygodni./>

Komentarze

margot pisze…
Najlepszego
Czy lemon curd robisz sama, czy gdzieś kupujesz?