Makowe ciasteczka przekladane konfitura malinowa.
Pyszne makowe ciasteczka z dodatkiem masy makowej (bez bakalii), przelozone kwaskowa konfitura i polane biala czekolada...czysta rozpusta :) Ciasteczka po upieczeniu sa chrupiace a pozniej miekna od konfitury. Goraco polecam :)
Makowe ciasteczka przekladane konfitura malinowa
Skladniki na ok. 50 sztuk:
250 g miekkiego masla
125 g cukru pudru
1 op. cukru z prawdziwa wanilia
ew. 4 krople zapachu migdalowego (jesli ktos lubi)
1 szczypta soli
300 g maki pszennej
250 g gotowej masy makowej (bez bakalii)
Do przelozenia:
150 g czerwonej konfitury (np. malinowej, wisniowej)
Polewa:
100 g kuwertury z bialej czekolady (lub bialej czekolady)
Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Dwie duze blachy z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia.
Miekkie maslo przelozyc do misy miksera, zmiksowac. Po
rcjami, ciagle miksujac, dodawac cukier puder, cukier waniliowy, ew. aromat migdalowy i szczypte soli.
Nastepnie, miksujac na najnizszych obrotach, dodawac na zmiane make i mase makowa (miksowac, az powstanie gladka masa).
Przelozyc mase do rekawa cukierniczego z koncowka w ksztalcie kolka (srednica 8 mm) lub gwiazdy. Wyciskac porcje masy wielkosci orzecha wloskiego na przygotowane blachy zachowujac odstepy.
Wstawic blache do nagrzanego piekarnika i piec na srodkowym poziomie ok. 10-12 min. Upieczone ciasteczka wyjac z piekarnika, zdjac z blachy i zostawic do wystygniecia na kuchennej kratce. Upiec kolejna porcje ciasteczek.
Konfiture przelozyc do czystego rekawa cukierniczego, odciac koncowke. Wyciskac porcje konfitury na srodek ciasteczka, przylozyc drugie ciasteczko, lekko docisnac.
Kuwerture z bialej czekolady posiekac a nastepnie stopic w kapieli wodnej. Przelozone konfitura ciasteczka zanurzac do polowy w czekoladzie i odkladac na papier do pieczenia. Zostawic aby polewa zastygla (mozna tez wlozyc ciasteczka do lodowki, polewa szybciej zesztywnieje).
Ciasteczka mozemy przechowywac w szczelnie zamknietym pojemniku przez ok. 2 tygodnie.
Komentarze